Zrak koji liječi: Upotreba mikroklime iz košnice

Tone Tome, jedan od vodećih pčelara i apiterapeuta iz Slovenije za “BH pčelar” piše o utjecaju mikroklime iz košnice na zdravlje ljudi. Govori o tome kako skoro 40 godina živi sa opakom multiplesklerozom, i to zahvaljujući pčelama

Svoja pozitivna iskustva sa pčelama već duže vrijeme, i sa veseljem, dijelim sa svima onima koji su spremni u njih povjerovati.
Bio je septembar 1974. godine kada je doktor Petek sjeo na moj bolnički krevet, i onda mi  rekao:

– Dečko, vidi, ti imaš multiplesklerozu. Ali, ne prepadaj se. Ako promijeniš način života možeš živjeti 60 godina, i više.

Od tada se moj život promijenio.

Gospodin Koželj i gospodin Rihari

Kada sam posjetio gospodina Koželja, fitoterapeuta iz Doba pokraj Ljubljanje, rekao mi je da, ako išta može pomoći kod mog problema, onda je to med, polen, propolis i matična mliječ. Savjetovao mi je da odmah posjetim profesora Riharija, koji je tih godina bio poznat po svojim ljekovitim preparatima koje je pravio od pčelinjih proizvoda.

Mješavinu pčelinjih proizvoda sam počeo koristiti svaki dan. A tako je i do današnjeg dana. Domalo sam počeo razmišljati da bi također trebao početi i pčelariti. Uzeo sam u ruke pčelarske knjige, i išao sam kod komšije koji je također držao pčele. Želio sam steći praksu. Prvi roj nabavio sam 1978. godine. Ustanovio sam da je pčelinjak moj najbolji kutak svaki put kada sam bio slab. Kada sam pčelinjak malo povećao, u paviljonu sam izgradio i krevet.

U pčelinjaku sam osjetio nevidljivu eneregiju, koja mi je poslije nekoliko sati mirovanja u njemu, omogućila da svakodnevno radim svoje poslove bez ikakvih poteškoća.

Kada odem odmarati u pčelinjak, obavezno otvorim vrata od košnica, tako da se prostor unutar paviljona napuni sa mirisom koji dolazi iz košnice.

To je miris koji se ne može porediti ni sa jednim parfemom na svijetu. Pčelinjak koji se napuni brujanjem pčela, za mene je postalo mjesto gdje dobijem i duhovnu hranu.

Zbog bolje učinkovitosti, pčelinjak treba da stoji na sunčanoj strani, i u što prirodnijem okruženju. U cjelosti mora da bude izgrađen od drveta, i ne smije biti premazan nikakvim bojama. Osim mirisa pčela, voska i propolisa, ne treba da bude nikakav drugi miris.

Kako uhvatiti klimu iz košnice

Vidio sam da u nekim zemljama terapiju sa klimom iz košnice rade uz pomoć cijevi koju provedu iz košnice, a na njezinom kraju postavljaju masku. Zrak iz košnice prolazi kroz cijev, koju klijent udiše uz pomoć maske.

Ja radim jedan drugačiji sistem. Košnica se sastoji iz tri nastavka, na kojima su izrezani ovori, koji se po potrebi mogu lako otvarati. Poklopna daska je zapravo mreža, tako da pčele ne mogu izaći napolje, a zrak iz košnice nesmetano prolazi u paviljon. S ovakvim sistemom sam postigao i to da pčele na mreži lijepe dosta propolisa, koji ja lako skidam.

Osim toga, u propolisu je puno aromatičnih čestica koje također daju pozitivan naboj svakome ko se nalazi u blizini pčelinjeg društva.

Ipak, najbolji efekt se postiže kada se legne neposredno blizu košnice, tako da se glava položi na otvor košnice. Na ovakav način se postiže najbolji kontakt sa pčelama i sa zrakom koji dolazi iz košnice.

Za sada se moram samo zadovoljiti riječima da mi ovakva terapija prija i jako dobro djeluje na moje zdravlje. A šta se ustvari tačno dešava, i koji su to procesi koji pozitivno djeluju na čovjeka, neka provjeri i objasni nauka.

Prema dostupnim podacima, poznato je da ovakav način terapiranja poboljšava djelovanje imunog sistema, disajnih puteva, smanjuje posljedice stresa, jača psihofizičko stanje čovjeka uopšte.

Pčelarski savez Slovenije i komisija za apiterapiju dali su obećanje da će angažovati stručne ljude, prije svega ljekare, koji će i naučno objasniti kako djeluje terapija koju nam pčelice nude besplatno, te je dopuniti određenim savjetima.

Za sebe mogu reći da su mi pčele život učinile boljim.