Zob: Velika snaga malog zrna

To je žitarica iz čijeg se oljuštenog zrna dobivaju zobne pahuljice, zobena kaša i zobeno brašno. Bogata je oligoelementima: jodom, klorom, fosforom, magnezijem, kalijem, manganom, cinkom, bakrom, niacinom, biotinom, te vitaminima, a sadrži i sve vitamine iz B skupine .

Zob je vrlo važna u prehrani jer ima veliku hranjivu vrijednost, nema puno masti, a po količini proteina (bjelančevina) zob je najhranjivija žitarica. Lako se probavlja i pogodna je za prehranu djece i bolesnika. Zobene pahuljice su najhranjivije jelo za iscrpljene ljude, jer pružaju dugotrajnu energiju.

Za osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj težini, kao i za one s kardio-vaskularnim bolestima općenito su dobre žitarice niskog glikemičkog indeksa. Zob je idealna i za dijabetičare. Zrno zobi je među žitaricama najbolji izvor kalcija, koji zajedno s drugim mineralima doprinosi zdravlju zubiju i kostiju.

Osim toga, to je žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.

Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna) da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja kao što je to slučaj kod rafinirane hrane. Zbog svega toga zob, u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima predstavlja idealan doručak.
U zobenim pahuljicama je energija koncentrirana u manjem obujmu jer zrna u takvom obliku sadržavaju minimalne količine tekućine, što je veoma prikladno za prehranu djece koja imaju malen obujam želuca. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz zobi djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno polučuje dulji osjećaj sitosti.
Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije, a osobe alergične na mlijeko i mliječne proizvode, te vegetarijanci mogu zobene pahuljice preliti sojinim, rižinim ili ječmenim mlijekom.

Oljušteno zobeno zrno se može kuhati poput riže. Takvo se koristi uz slana jela ili zajedno s voćem u sklopu doručka. Ono se također može samljeti u mlincu za kavu ili u specijalnom mlincu za žitarice, čime se dobija brašno kojim se može obogatiti ukus nekim jelima ili zgusnuti jelo i povezati namirnice unutar njega.

Danas se na tržištu mogu naći brojni proizvodi od zobi, ali i oni kojima je dodana zob, kako bi se obogatio njihov sadržaj vlakana. Posebno je interesantan čaj od zobi koji se može piti u svakoj prilici, a preporučuje se osobama s povišenom razinom kolesterola i dijabetičarima.

Najbolje prija kad je zaslađen finim domaćim medom.

Prijatno, vaš tim portala pravisavjeti.info