Znate li za ‘kršćanski terorizam’, ‘budistički terorizam’, ili ‘ateistički terorizam’ ?

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da zbog masakra i nasilja blizu miliona muslimana Arakana pokušava preći u susjedni Bangladeš, javlja Anadolu Agency (AA).


600_15060202841501073582erdogan4

– Pazite, mi nikada nismo kazali “budisti su ubili Rohinja muslimane“. Budisti vrše masakr, ali mi to nismo kazali. Zato se odavde obraćam onima koji budiste svijetu predstavljaju simpatičnim ljudima, onima koji su još uvijek ljudi. Dobro, ko vam je dao za pravo da koristite izraz “islamski terorizam“ – kazao je Erdogan.

Istakao je da se u svijetu događaju teroristički napadi koje izvode pripadnici različitih vjerskih zajednica.

“Ali, samo zato što je počinilac musliman, kažu ‘islamski terorizam’. Ako je počinilac pripadnik druge religijske zajednice, takav slučaj se posmatra samo kao sudski slučaj i kao takav uklanja se s dnevnog reda. Jeste li do danas čuli nešto kao ‘kršćanski terorizam’, ‘budistički terorizam’, ili ‘ateistički terorizam’, u slučaju da neko nije pripadnik jedne od monoteističkih religija?”, zapitao je turski predsjednik.

Poručio je i da stoga “neka niko ISIL ne poistovjećuje sa islamom, s muslimanima. ISIL nema veze s islamom. To je teroristička organizacija“.

AA