Image default
EkonomijaPC world

Znate li šta znači IBAN ili SWIFT?

Svaka osoba koja želi primiti novac iz inostranstva mora sa pošiljaocom podijeliti sljedeće podatke: naziv i adresu banke, međunarodnu oznaku banke (SWIFT ili BIC kod), ime, prezime, adresu i IBAN broj računa. Preporučljivo je poslati i informaciju o korespondetnoj banci u državi pošiljaoca (ako je to moguće) i valuti računa (ako račun primatelja nije viševalutni).

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je međunarodna bankarska mreža koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka između banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja. SWIFT omogućava pristup raznim finansijskim institucijama, a svi procesi su automatizovani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera.

SWIFT ili BIC – Bank Identifer Code, koji se dobiva sa instrukcijom za uplatu, je jedinstvena identifikacijska šifra banke.

Foto: Centralna banka BiHFoto: Centralna banka BiH

IBAN ili Internationa Bank Account number je jedinstveni identifikacijski broj bankovnog računa i prihvaćen je kao standard u međunarodnim platnom prometu. IBAN za Bosnu i Hercegovinu sadrži ukupno 20 alfanumeričkih oznaka.

Foto: Centralna banka BiHFoto: Centralna banka BiH

U kontekstu novčanih transfera koristi se i pojam korespondentnog bankarstva. Korespondentna banka je strana banka koja za račun banke primatelja u Bosni i Hercegovini obavlja ugovorene poslove u inostranstvu odnosno određenoj državi svijeta.

Najneposredniji oblik saradnje jeste vođenje depozita u određenim valutama za potrebe vaše banke. Prednosti korespondentnog poslovanja su u konačnici brzina transfera i znatno niže provizije pošiljaoca i primaoca, što ovisi o odabranoj opciji plaćanja troškova.

Treba znati da pošiljalac određuje putem naloga za plaćanje opcije snošenja troškova u transferima putem bankovnih računa. Ponuđene oznake mogu biti: OUR – troškove snosi pošiljalac sredstava, SHA – troškove snose i pošiljaoc i primalac ili BEN – sve troškove snosi primalac sredstava.

Izradu i objavu publikacije “Međunarodni novčani transferi: osnovni pojmovi” podržali su Svjetska banka i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

klix

Related posts

Odlazak: Kako vam nije jasno? Nije samo zbog plate!

Iz BiH izvezene prve količine konzumnih jaja na tržište Evropske unije

Tržište peleta: Paleta poskupila preko 200 KM

Leave a Comment