Znate li pravilno puniti bateriju mobitela?

Većina nas mobitel stavlja puniti prije spavanja, jer je tako baterija kada se probudimo u potpunosti napunjena - i sve što ostaje je nada da će ona i izdržati cijeli radni dan. A ta bojazan nije čudna jer su nam mobiteli puni aplikacija koji crpe baterije.

Velika većina nas krivo puno mobitel…

No, dobra vijest je da ne morate čekati da vam se mobitel isprazni kako biste ga punili, odnosno ne znači da će vam baterija “oslabjeti” ako tu i tako kroz dan dopunite mobitel – i ne samo to, u tom slučaju mobitel i baterija će puno bolje funkcionirati.

Isto tako s ovim iscrpljivanjem mobitela i baterije, puštajući da se do kraja isprazni, činite više štete nego li koristi zbog toga što litij-ionske baterije u svakodnevnom funkcioniranu prolaze kroz svoj vlastiti “stres”, a ako taj stres još pogoršavate dodatno je iscrpljujući, onda s vremenom ona gubi na svojoj dugotrajnosti.

A najveći stres za ovu bateriju je da ostaje uključena u struju i nakon što je u potpunosti napunjena, osobito ako je to dulje vrijeme u tokom noći.Isto tako stručnjaci ne preporučuju punjenje baš u potpunosti do 100 posto zbog toga što visoka voltaža uzrokuje stres baterije te joj smanjuje trajanje.

Ako telefon više puta u toku dana, u kraćem vremenskom trajanju, uključite na punjač, to će biti puno korisnije za Li-ionske baterije. Tako je nećete gurati do ruba izdržljivosti, već joj davati kratke impulse energije.

Dakle, nemojte mobitel cijeli dan ostaviti bez punjenja da biste pali na samo nekoliko posto do večernjeg punjenja i onda ostaviti mobitel da se puni preko noći! Puno bolja taktika je svakih nekoliko sati staviti mobitel na punjenje na pola sata do sat vremena. Tako smanjujete stres baterije, ona ima bolje performanse i cjelokupno puno dulje traje, a i sam mobitel će bolje funkcionirati.

Što još morate znati o svojoj bateriji?

Ona je osjetljiva na vrućinu pa mobitel ne ostavljajte na suncu ili kraj izvora topline

Ako vam se mobitel zagrijava prilikom punjenja, izvadite ga iz zaštitne maske

Mobitel je osjetljiv i na niske temperature (primjer ako ga ostavite u automobilu u zimi), pa ga pokušavajte puniti na umjerenim temperaturama

Djelomično punjenje više puta puno je korisnije za litij-ionske baterije, nemojte ga maratonski puniti, niti ostavljati na punjaču nakon što se baterija napuni

Baterija na 40-60 posto je idealna za telefon, tako produžavate dugotrajnost bateriji

Isključite mobitel s punjača ako primijetite da se pretjerano zagrijao.