Image default
Arhiva

Znate li kako suzbiti lišajeve na voćkama?

Poznato nam je da se lišajevi javljaju skoro na svim voćnim vrstama u slabije održavanim voćnjacima i posebno na zapuštenim voćnjacima.
Posebno se javlja na jabuci, šljivi, orahu  i kruški

Lišaj kao zajednica funkcionira tako da alge fotosintezom stvaraju organske tvari, a gljiva nabavlja vodu i mineralna hranjiva, pa se tako nadopunjuju.

Lišajevi žive samo na površini biljnih organa ali od biljaka ne uzimaju vodu i hranjiva, što znači da ne ulaze u biljno tkivo kao paraziti.

Njihova pojava može štetiti biljkama jer smanjuju životni potencijal biljke i naseljavaju razne štetnike.

Obično se javljaju na starijim voćkama, a ako počnu rasti na mladima, onda je to znak da su te voćke slabije kondicije, odnosno da su oslabljene od raznih faktora nepovoljne sredine.

Gotovo se nikada ne javljaju u intenzivnim voćnim nasadima, ili vrlo rijetko, i to samo u slučaju ako se ne provodi uobičajena zaštita fungicidima.

Većina fungicida, pogotovo onih na bazi bakra, prilično ih dobro suzbija, pa se lišajevi stoga nikada ne javljaju u voćnjacima s redovitom zaštitom fungicidima.

Njihova pojava na voćkama najbolji znak dobrih ekoloških uvjeta koji vladaju u voćnjaku. Nikada ne rastu ondje gdje je zrak onečišćen i gdje ima ostataka toksičnih tvari.

Na njih dobro djeluju svi bakreni fungicidi, pa se stoga prskanjem i tretiranjima na početku vegetacije, koja se redovito provode u voćnjacima, ujedno suzbijaju i lišajevi. Ostale hemijske mjere suzbijanja nisu potrebne.

Related posts

Mali i srednji poljoprivrednici: Pojedinci će dobiti milione, a mi samo mrvice

SAVJETNICI

Zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj

SAVJETNICI

Lovely Bags: Od hobija do uspješnog biznisa sa 25 zaposlenih

SAVJETNICI

Leave a Comment