Image default
Arhiva

Znate li kako da zaštitite djecu od pedofila na internetu?

U današnje vrijeme postalo je potpuno normalno vidjeti djecu kako preko mobilnog telefona, tableta ili računara surfuju Internetom.

No, iz dana u dan sve više mališana i tinejdžera biva na meti pedofila koji vrebaju preko Interneta. Ovoj opasnosti ih nesvjesno izlažu i roditelji kada na društvenim mrežama objavljuju dječije fotografije.

Stručnjaci upozoravaju da ne postoji nijedan efikasan način zaštite od mogućih rizika kojima djeca mogu biti izložena. Jedina sigurna zaštita je učenje o prednostima i rizicima ove komunikacije. Sa druge strane, i roditelji mnogo rizikuju kada na Internetu objave fotografije svoje djece.

Roditelji moraju znati da od momenta kada su te slike objavili, one više nisu dio njihove privatnosti i mogu biti zloupotrebljene na različite načine, posebno ako ih prate podaci o imenu djeteta, školi koju ono pohađa, podaci koji se odnose na mjesto stanovanja i slično. Naročito treba obratiti pažnju na to da što se više informacija objavi to će onima koji nisu dobronamjerni biti lakše iskoristiti ih i zloupotrijebiti.

Takve informacije pružaju fotografije čija pozadina i okruženje previše otkrivaju- škola koju dijete pohađa, igralište, zgrada i druge lokacije koje su prepoznatljive, a na kojima dijete često boravi samo. Pedofili su posebna prijetnja djeci jer koriste i društvene mreže da bi pronašli potencijalne žrtve, zato roditelji, opreza nikada dosta, naglašava Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS. Veoma važnu ulogu u zaštiti djece ima i škola. Prije dvije godine novinar portala eTrafika.net otvorio je lažni profil na WEB sajtu za upoznavanje, na kojem se predstavio kao djevojčica od 14 godina.

Za veoma kratko vrijeme javilo mu se 165 muškaraca od 20 do 80 godina, a među njima se izdvojio jedan četrdesetpetogodišnjak koji je počeo sa ubjeđivanjem da godine nisu važne i ponudio „djevojčici“ oralni seks! Dopisivanje je nastavljeno preko Skajpa, gdje je manijak ispred kamere masturbirao i ejakulirao! Nakon što mu je novinar dao lažnu adresu, pedofil je počeo da uhodi „djevojčicu“ sve dok ga policija nije uhapsila. Bio je to samo jedan slučaj, samo jedan pedofil kojeg su novinari uspjeli da otkriju.

Nažalost, takvih manijaka je svakim danom sve više i više i oni stalno vrebaju djecu preko Interneta. Jedno je sigurno – djeca se moraju zaštititi od loših uticaja Interneta. Najveća odgovornost po ovom pitanju je na ramenima roditelja koji moraju znati kako da prepoznaju problem i zaštite svoje dijete.

Roditelji često pribjegavaju zabrani korišćenja Interneta, a to je upravo jedan od od razloga zbog kojeg im djeca ovakve slučajeve ne prijavljuju. Pored toga, roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na Internetu, važnije je da ih nauče kako da sigurno koriste Internet, kao što ih uče kako prepoznati i izbjeći rizike i opasnosti u svakodnevnom životu. Odnos sa djecom zahtijeva saradnju i otvoren razgovor, razumijevanje i međusobno poštovanje i povjerenje. Ako se na tim osnovama izgrađuje i razvija odnos roditelja i djece, od najranijeg uzrasta, dijete će bez straha tražiti pomoć za sve situacije koje ga mogu povrijediti, ugroziti i koje čine da se osjeća loše ili da je u stalnom strahu.

Za situacije za koje nemaju odgovore, roditelji trebaju tražiti pomoć nadležnih institucija, objašnjava Nada Grahovac, Ombudsman za djecu Republike Srpske. Simptomi koji roditeljima mogu otkriti djetetovu izloženost pornografskim materijalima su izraženi kroz seksualizovano ponašanje ili znanje o polnosti neadekvatno za dob djeteta. Stranice koje djeca posjećuju roditelji mogu vidjeti i provjeravanjem popisa Internet stranica koje su bile otvarane (history folder).

Kao što poznaju školske prijatelje svoje djece roditelji bi se trebali zanimati i za njihova poznanstva stečena na Internetu i napomenuti im da je stranac ipak stranac jer nikada ne mogu biti sigurni ko se krije iza nadimka (nickname) s druge strane ekrana. – U trenutku kada otkrijete da nešto zaista nije u redu trebate odmah reagovati tako što ćete prvo porazgovarati sa svojim djetetom, a zatim prijaviti problem“, objašnjava Ajla Omerbegović, projekat asistentkinja Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS-EMMAUS).

Dakle, roditelji, razgovarajte sa svojom djecom i objasnite im čega se moraju čuvati dok surfuju Internetom. Redovno im ponavljajte da u vas mogu imati povjerenja, da ih nećete osuđivati zbog problema koji ih muče i da je mnogo gore i opasnije ako vam prećute da ih je neko seksualno uznemiravao preko Interneta..

Related posts

Kako napraviti gel od aloe vere

Irfan Glogić, mladi matematičar na doktorskom studiju u SAD-u, riješio problem otvoren 10 godina

Prvi u regiji: Grad Cazin uveo obrasce da građani prijave koruptivne namjere

Leave a Comment