Image default
Tehnologija

Znate li da se vaše aktivnosti na internetu prate?

U izvještaju Freedom on the Net koji je napravila nezavisna organizacija Freedom House se navode rezultati istraživanja koji su zabrinjavajući, a koji se odnose na nadzor korisnika. Prema izvještaju, 40 od 65 analiziranih zemalja (oko 62 posto) uvelo je napredne programe nadzora društvenih mreža.

Kada je riječ o slobodi interneta, Kina je označena kao najmanje slobodna zemlja, Rusija i Egipat su također označeni da uopće nisu slobodni. Ukupno 89 posto korisnika interneta, odnosno gotovo 3 milijarde ljudi, nalaze se pod nekom vrstom nadzornog programa, a to je ogroman broj.

U Iranu postoji “vojska” od 42.000 volontera koji prate online izražavanje i govor. Kineska komunistička partija ima sličan sistem, odnosno ljude koji prikupljaju podatke i označavaju problematični sadržaj. Kineska firma Semptian ima nadzorni sistem Aegis koji pomaže u praćenju više od 200 miliona ljudi u kini.

SAD su označene “slobodnim” od internet cenzure, ali izvještaj pokazuje da to baš i nije tako. U izvještaju se pominje izraelska kompanija Cellebrite za cyber sigurnost, koja je nedavno sklopila novi ugovor s agencijom ICE (Agencija za imigraciju i carinu) vrijedan između 30 i 35 miliona dolara. Cellebriteov alat omogućava korisnicima da lako hakuju mobitele i prikupe sve vrste podataka.

Sve druge zemlje šalju svoje zvaničnike u SAD da nauče kako mogu pratiti društvene medije.

Čak i “slobodne zemlje” poput SAD-a i Velike Britanije su nadzirale aktiviste za prikupljanje informacija o grupama koje protestvuju protiv imigracije i politike kontrole oružja.

Related posts

Sony PlayStation 5 mogao bi izaći prije nego se očekuje

Upozorenje Googlea: Odmah ažurirajte Chrome!

Tradicija i običaji Bošnjaka – HADŽDŽ

Leave a Comment