Image default
Arhiva

Znate da je stigao GAZDA

STIGAO “GAZDA”

Ova fotografija gospodina Sedina Pašića koji je na fantastičan način uslikao pisca i njegovog glavnog junaka, konačno je i prva mala “promocija” moga dugooooooo najavljivanog romana “GAZDA” !
Sad, znam ja da sam zabrljao!

Jesam i nemam evo problem to ovako javno priznati.

Znam da su mnogi čekali roman. Vi čekali mene, ja čekao druge a roman čekao štampanje. Ja sam kriv, ja i moja nepopravljiva lakovjernost!

Možete me naravno i ružiti ali nemojte puno, malkice jer…nisam znao! Nisam znao da je lakše napisati roman nego ga objaviti.

Prvi mi je, zato sebi sve halalim! Šta je bilo, bilo je.

Ja naucio lekciju a i Vi i ja evo, Bogu fala, dočekasmo konačno “GAZDU” !

Za Vas jos ne znam ali, meni je ovo poseban dan u životu. Ne zbog ega, već zvog toga što su mi mnogi u proteklim godinama tražili moju knjigu a ja je nisam imao!
Pisanje jesam oduvijek volio ali jesam i imao druge prioritete, mala djeca itd!
Sad Vam, Bogu fala, imam evo šta ponuditi !!!

Mehmeda Rustempašića – GAZDU , antijunaka sa kojim nećete znati, da li da ga mrzite, ili da ga volite ! Žestok lik sa dva lica, baš kako je to umjetnički dočarao u naslovnoj, slikar Edin Šahinović!

Većina Vas me je upoznala malo i kroz moja pisanja, znate da nisam teparoš! Ne volim dodvoravanja, nikakva!!! Kosa mi se digne na glavi od one otrcane fraze :
OVO JE KNJIGA ZA SVAKO DOMACINSTVO!

Koje svako? “GAZDA” nije za svako domaćinstvo jer ja ne pišem za svakog! Ne pišem recimo za mrzoljubce. NIKAD!!! Ovo je roman samo za ljude koji znaju da vole. Da vole prvo sebe, pa i sve druge i drugo oko sebe! Ovo je roman samo za one koji vole Bosnu. Ovo je roma za vas koji znate zaplakati jer će vas roman rasplakati, barnuti u dušu.

“GAZDA” je roman o našem deveru!
I emotivan i brutalan istovremeno. Ali… nemojte mene kriviti zato, Bosna nam je takva a “GAZDA” je Bosna u malom!

Kako vidite, iz poštovanja prema Vama i cijena romana je kao i ja, skromna. Vi koji volite moj stil pripovjedanja priča a smatrate da je cijena romana preskromna… kupite dva!
Svijet se poštovani prijatelji istina mjenja ali, ali jos uvijek su knjiga i cvijeće, najljepši pokloni. Vjerujte mi na riječ, opravdaću Vaše povjerenje jer roman je živ…jednostavno preživ !!!

Da li ste se ikad pitali, može li knjiga imati dušu? Čudno pitanje za čudan roman! Kad pročitate “GAZDU” biće vam lakše odgovoriti na njega.

Ovo je roman bez grama nacionalizma! Ovo je roman o ratu bez kapi mrvi. Roman o ratu bez i jednog metka. “GAZDA” je roman i o Vama jer… nema ga među nama ko nije vodio rat sa samim sobom. Svi znamo da najžešće bole rane koje se ne vide… a Mehmed Rustempašić ( glavni lik romana ) ih je imao, previše!! Ovo Vam je, jedna vratolomna životna priča puna filmskih scena, živih dijaloga i dinamične radnje .

Mislim da ćete poslje romana zavoljeti Bosnu jos više. Zašto? Pa zato što ćete kroz tok priče shvatiti kako nam ustvari MALO treba da je oživimo, da je probudimo iz sna. Poslje ovog romana ćete poželjeti Bosni jednog “GAZDU” ! ZAŠTO? Saznajte sami…

I nije ovo priča o nekadašnjoj Bosni, nisam ja historičar! Nije ni priča o nekoj budućoj Bosni, nisam ni vidovnjak. Jeste o ovoj sadašnjoj u kojoj živimo a koju nisam ništa uljepšavao a i zašto bih.!? Nisam ja kriv što nas u njoj ima…svakakvih !!!

Mislim da svako od nas duguje Bosni mnogo. Prenegativni smo prema njoj a ona nije ništa kriva?
Sa ovim romanom, mojoj duši je nekako lakše. Ja sam sa “GAZDOM” , makar dio svoga duga prema voljenoj Bosni…vratio!
Kroz Omera, Eminu, Sulejmana efendiju, Mehmeda, Vahida i druge likove, bukvalno sam preslikao nasu sadašnju Bosnu u roman!

Kako?

Urnebesno, uvjerite se sami .

Naravno…ne piše pisac djelo da mu se samo čestita. Šta mu čestitaš? Korice koje vidiš? Pa priča romana, smisao romana moze biti katastrofa a Vi mu čestitate! To Vam je slično recimo kao kad čestitaš Bajram nekome ko nije dana postio. Pa šta je njemu Bajram? Takav po Bajramu zna samo da je godinu stariji i da će se najesti baklave. Za takvog Bajram nema stvarnog smisla.
Slično je i za knjigu! Vidiš korice knjige a nemaš pojma šta je u njoj i nemaš namjeru da zaviriš u nju… a čestitaš! Na čemu mu čestitaš, na razglednici.!? Nije roman razglednica !
Knjiga se ne piše da bi se pisac slikao sa njom. Pisac ne postaje pisac ako se uslika sa svojom knjigom. Pisac je pisac tek kad mu knjiga postane tražena jer je kvalitetom pokrenula NEŠTO u ljudima.

Najdraza čestitka piscu je ona nakon pročitanog djela. Ukazali ste mu poštovanje i uzeli njegovu knjigu a on je svojim pisanjem opravdao vaše povjerenje. Obostrano zadovoljstvo!

Jeste ovo moj prvjenac ali ja vec godinama pišem i većina Vas poznaje moj stil . Jedina razlika je sto su moje dosadašnje priče i poezija na profilu bile gratis a ovaj roma, kao i svi, ima cijenu !

I dobro je da sam kao pisac konačno došao do ovoga djela puta. Sad će mi se jasno pokazati jesam li za Vas isti pisac kad pišem besplatno i kad moja pisanja koštaju šaku eura.!?

Biće to za mene, jedno novo saznanje, zanimljivo saznanje !

“GAZDA” , pet ljudskih sudbina koje se isprepliću u jednu priču . Priču o Bosni i o onome u njoj što nas SADA boli. Priču o Bosni i svemu onome što se u njoj voli.

Uselite knjigom komad Bosne u svoju kuću.

Jesam li Vas dovoljno “isprovocirao”? Jesam ! Ja vjerujem u sebe jer sam drugačiji, vjerujem i ovaj roman jer je …drugačiji.
Vi mi nemojte vjerovati !
Vi se uvjerite sami…čitanjem !

Sretan sam, što je dosao dan da se mirne duše mogu povuci u GAZDINU sjenu. Neka sad ON priča… za mene!!!!
Na kraju…zahvalan sam Bogu što je baš meni poklonio inspiraciju za ovo originalno djelo!

CIJENA I NARUDŽBA :

– Za BiH, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru 15 km – plus poštarina.

– Za dijasporu 15 eura – plus poštarina.

– Po Sarajevu raznosim lično na dogovorenu adresu.

– Narudžbe u inbox  Husein Ališa (privatna poruka)
ili na telefon 061 545 974 .

– Na svaku knjigu ide i podpis uz posvetu .

———————————-
– Cijena dostave knjige ove težine poštanskim putem ( 1 komad ) :

– BiH 2.20 km
– Amerika 11.50 km
– Evropa 10.00 km
– Evropa ( 2 knjige ) 18.00 km

– Knjigu možete naravno preuzeti i u Sarajevu vaš prijatelj za Vas.
– Knjigu mogu poslati i autobusom ali i oni naplaćuju dostavu i cijena im je slična poštanskoj.

P.S. – Knjiga je ipak u B5 formatu jer je za A5 bila preobimna.

BUJRUM – Vaš Husein Ališa

Fotografija korisnika/ce Husein Ališa.
                                        REZENZIJA ROMANA — GAZDA —–

 

Marjan Hajnal

RECENZIJA

slika

Husein Ališa

 

Roman “GAZDA”

 

Svi narodi imaju legende i u njima pohranjene mudrosti svojih najboljih vođa, ali malo je naroda na Planeti, ako ga uopće ima, koji bi se mogao uporediti sa onim čiji duh je oblikovala Bosna. Čovjek Bosne je poseban po svemu što ga krasi i što ga čini neponovljivim. Analizom psihološkog potreta Bosanca bavili su se mnogi pisci i pjesnici, bosanski i drugi, ali prednost se neminovno mora ukazati Kočiću, Ćopiću, Selimoviću, Sijariću, Sušiću, Dizdaru… O tim velikanima treba uvijek misliti šutljivo i skrušeno, pred njima se ne dokazuju lični ponos i ego. Ipak, njihovoj grandioznosti nikada neće zasmetati niti se učiniti suvišnim da se pored njih u legende o Bosni udjene i pokoje novo ime. Naprotiv, kao što se drveće nakon tegobne i duge zime preodijeva novom zelenom odorom, tako se i u koru stabla povijesti duševnosti Bosne urezuju nova imena. Jedno od njih, nesumnjivo će trajati, koliko svojom posebnošću toliko i svojim optimizmom iskazanim nakon rata koji je nabrao novim bolnim borama već ionako izbrazdano lice majke Bosne, neviđeno napaćene, ali, nikad posustale u prkosu opstojnosti.

Husein Ališa vješto gradi lik glavnog junaka svoga romana antinomičkom metodom antiheroja, kom je sudbina uzvraćala posljedice u skladu sa njegovim karakterom.

A bio je Mehmed Rustempašić – Gazda, po čijem nadimku sam roman nosi naslov, hirovit i bahat, osoran i grub, asocijalan i bogohulan. Na grubu pojavnost, punu bijesa i poruge, nesumnjivo su uticale dvije okolnosti: prva je širi povijesni ambijent koji je na alijenacijsko profiliranje-odrođavanje bosanske duševnosti uticao kao pogubna zaraza nošena vanjskim uticajima agresorskih vojski. Gazda gazduje, psuje i vrijeđa, potcjenjuje i naređuje – vojnički. Sve je kod njega potčinjeno vojnoj hijerarhiji, postrojavanje i držanje komandi, pod konac i sa izričitim – jasno!!! U toj podjarmljenosti vojničkoj slijepoj psovačkoj bespogovornoj poslušnosti krije se glavni uzrok bosanske tragedije. Doista, u Bosni se mnogo psuje, žargon je samoubilački, koliko i ubilački, prisutan na ulici, u kafanama, na svadbama, na stadionima, u privatnoj komunikaciji. Inače, da se primijetiti na Balkanu, gdje god je narod gazila zavojevačka čizma, opstala je ružna psovka, simbol odnarodnjavanja i akulturacije. Ališa nam ostavlja tu temu u zadatak da duboko o njoj razmišljamo i činimo sve da u ime novih generacija svim silama borimo se na pročišćenju emocija, misli, i posebno govora, svih natruha agresivnih stremljenja sračunatih na uništenje finoće bosanske duševnosti.

Na Gazdinu osionost uticala je druga bitna dimenzija ponašanja s kojim se formirala njegova ličnost – prestiž. Biti glavni, neprikosnoven, suveren, što je povremeno i pozitivan pokretač stvarnosti. Jedan od najboljih studenata, nije mogao dopustiti da provincija proguta njegov raskošni talent. Hrabro se upušta u rušenje mita o svemoći metropole i dokazuje da je državi bitan svaki njen dio, svaki njen čovjek, da su urbana jezgra postala odavno gnijezda korupcijskog mračnjaštva, nepotizma i favorizovanja nesposobnosti. Prikaz borbe protiv grada autor romana Husein Ališa podcrtava likom Omera, mladog oštroumnog plemenitog gorštaka, koji se odriče zagarantirane lagodnosti gradskog života i posvećuje slobodi planinskih vidika. Bolje zdrav čoban, nego bolestan službenik.

Višeznačna je i sudbonosna piščeva poenta, koja vrhuni u rusoovskom imperativu povratka prirodi, a malo je zemalja u svijetu koje se mogu pohvaliti resursima koje u svojim njedrima krije Bosna. Ta poruka upućena je svima: ne bježite iz svoje zemlje da biste bili sluge bjelosvjetskoj mafiji. Služite svojoj zemlji i ona će vas izdašno nagraditi.

„Gazda“ je roman koji govori o velikom srcu čovjeka kom su sve traume anticivilizacije, a posebno dramatičan gubitak oca i supruge, oblikovale karakter u pravcu kabadahijskog, bezbožničkog i surovog ophođenja. U stvarnosti, njegova pojavnost u potpunosti je odudarala od suštine njegove duševnosti. Njegova nevidljiva priroda odlikovala se ljepotom finoće i poštene bezazlenosti. Pod maskom usamljeničkog prostaka krio se mladalački duh spreman na samožrtvu i preokrete u korist drugih.

U duši, bio je Gazda veliko dijete, jakih i čistih emocija, lak na suzu i praštanje, darežljiv, uviđavan i predusretljiv. Svakim narednim korakom, gradacijski, pisac Ališa vodi Gazdu prosvjetljenju, navodi ga na bespovratni put od onog zapretenog i vješto skrivanog, ka biću koje se u naizgled tvrdokornom Gazdi nikada nije bilo ni ugasilo. Od uglednog privrednika, robotiziranog profesionalca kojem su najbitniji „rad, red i disciplina“, Gazda evoluira u samosvjesnog čovjeka, kojem život za nagradu uzvraća milošću i radošću postojanja, Mehmed postaje poštovan i voljen sugrađanin, prijatelj, nježan otac i djed. Time je upotpunjena i fenomenološka dimenzija romana, zaokružena dokazom mogućeg, opravdanog i u realnosti utemeljenog optimizma, kojeg danas toliko manjka ljudima potonulim u beznađe i nametnutu besperspektivnost. Gazda je dokazao da je zemlji potreban pravedan vladar, blagonaklon a nenametljiv metafizički upravitelj, čijim priznanjem se i nenaklonjeno povijesno ozračje može kultivirati idejom povratka neiskvarenom biću plemenitog čovjeka. U tome je druga bitna poenta djela, u povratku supstanciji kosmičkog poretka, u mirenju božanskog u sebi i sa svojom okolinom, u bratskoj tolerantnosti u raznovrsnosti. A sve to je Bosna oduvijek imala i to je njeno najveće blago o kom je svojom oporukom Gazda obavezao svoje sugrađane, ukazujući primjerom geneze svoje samosvijesti da se sloboda i sreća može graditi samo prevladavanjem nametnutih poroka i da se ništa ne može uporediti sa ljepotom samospoznate i sebi vraćene duševnosti, bez koje nijedno blago nema nikakvu vrijednost. Zato svoju vrijednost ima ova lijepa i poučna knjiga.

Related posts

Šta treba uraditi u vrtu prije zime?

SAVJETNICI

Put u Meku

SAVJETNICI

Turistički će se na Mars moći već 2024. godine?

SAVJETNICI

Leave a Comment