Image default
Arhiva

Znaš li šta o prirodnom liječenju bradavica

Fibromi su benigni tumori ili dobroćudne izrasline na koži veličine od nekoliko mm do nekoliko cm. Dok su neki pigmentirani ostali su boje kože. Iako promjene nisu opasne, njih je sve više tijekom života zbog čega mnogima predstavlja estetski problem i radi je čega je dobro znati koje su metode liječenja.

Obično se javljaju u srednjoj životnoj dobi, najviše na području prepona, na kapcima, trbuhu, ispod prsa i na vratu. Fibrom postaje problem ako nastane na mjestu gdje postoji veća mogućnost od ozljeda i krvarenja. Poznato je kako se povećavaju s godinama te da debljina i nasljeđe imaju važnu ulogu kod njihovog razvoja.

Simptomi fibroma

Pretpostavlja se kako uzrok bradavica može biti fibromatozna reakcija tijela na određenu vrstu traume, bilo da se radi o ubodu insekta ili možda urasloj dlaci. Iako se simptomi obično razlikuju od osobe do osobe, najčešće se javljaju sljedeći simptomi:

  • bolovi za vrijeme hodanja i stajanja
  • krvarenje dermatofibroma
  • promjena boje
  • osjetljivost
  • svrbež

Liječnika treba obavijestiti ako dođe do povećanja fibroma te ukoliko uzrokuje jake bolove.

Razlikuju se dvije vrste fibroma, to su:

  • Plantarni fibromi – vlaknasti čvor koji se najviše javlja na području stopala. Najčešće je u pitanju benigna izraslina koja može dovesti do bolova za vrijeme hodanja.
  • Dermatofibromi – benigna izraslina koja se obično javlja na području ramena, ruku i nogu. Može biti boje kože ili smeđe boje, a zbog čega podsjeća na madež. Izgledaju kao čvorići, a ukoliko ih se pojavi više od 15, moguće je da se radi o posljedici HIV-a, autoimune bolesti ili sistemskog lupusa. Obično se ne moraju uklanjati nego je samo potrebno pratiti jesu li se povećali i je li se promijenio oblik. Liječnik ih može otkriti za vrijeme kliničkog pregleda te uz pomoć dermatoskopije (pregled kože pomoću uređaja dermatoskopa). Pregled je najbolje obaviti prije pojačanog izlaganja suncu.

Liječenje fibroma

Dijagnoza se postavlja pomoću liječničkog pregleda, a o načinu liječenja odlučit će specijalist. Liječnik se obično odlučuje za uklanjanje u hladnije doba dok sunce nije toliko izraženo i tijelo se previše ne znoji.

Fibrome je moguće ukloniti uz pomoć lasera, aplanacije ili elektrokoagulacije. Bez obzira na to što spomenute metode nisu previše bolne, postoji mogućnost lokalne anestezije u obliku injekcije ili kreme koja sadrži lokalni anestetik.

Ako nisu zahvatili veću površinu i ukoliko ih nema puno bit će dovoljan samo jedan tretman. Nakon zahvata ostaje samo krasta koju treba mazati antibiotskom kremom barem nekoliko dana. Potrebno je određeno vrijeme izbjegavati pojačan fizički napor te jače znojenje.

Osim već spomenutih metoda bradavice je moguće ukloniti i uz pomoć kirurških zahvata. Ali kako može rezultirati ožiljcima, liječnici ga neće savjetovati osim ako simptomi postanu teški.

Prirodno liječenje bradavica

Postoje razne prirodne metode pomoću kojih je moguće uklanjanje fibroma. Među popularnijim metodama izdvajaju se soda bikarbona, hidrogen peroksid i jabučni ocat.

Bradavica se možete riješiti i uz pomoć jabučnog octa. Prvo je potrebno oprati područje oko bradavice te prvih 10 minuta na kritičnom mjestu držati vatu natopljenu u vodi.

Mjesto zahvaćeno bradavicom zatim posušite te drugi komadić vate natopite jabučnim octomNa fibrom zatim stavite oblog te učvrstite zavojem ili flasterom. Ostavite da djeluje 10 minuta i nakon toga operite vodom.

Bradavica bi prvo trebala potamniti nakon čega se pojavljuje krasta koja će se s vremenom osušiti i otpasti. Ako se radi o izraslini veće površine postoji mogućnost da će ostati ožiljak koji se može tretirati gelom aloe vere ili nevenovom masti.

Dobro je znati kako se jabučni ocat nikad ne smije koristiti za uklanjanje izraslina oko kapaka jer bi moglo dovesti do iritacije.

Neugledne izrasline se možete riješiti i uz pomoć zubnog konca, pincete i alkohola. Kožu treba prvo oprati i osušiti. Nakon toga se na vatu stavi malo alkohola te prebriše fibrom. Uz pomoć pincete se podigne početak fibroma te se omota konac.

Konac potom zavežete i stisnete, ali pazite da to ne bude prejako kako se ne bi urezao i meso. Osjetite li da vas boli potrebno je popustiti konac. Ostavite ga najviše tjedan dana, ovisno koliko će trebati da se bradavica osuši.

Related posts

Ramazanski bajram u bošnjačkoj tradiciji nekad i sad

SAVJETNICI

Zlatni kivi u Bosni i Hercegovini

SAVJETNICI

DR. FERID MUHIĆ: BESJEDA BOŠNJACIMA!

SAVJETNICI

Leave a Comment