Image default
Arhiva

Znaš li šta je Salmonela – simptomi i liječenje

Salmonela zahvaća crijevni trakt, te je česta infekcijska bolest. Bakterije salmonele najčešće žive u crijevima kako životinja, tako i ljudi. Najčešće se može zaraziti salmonelom kroz zaraženu hranu ili vodu.

Kada dođe do zaraze salmonelom, simptomi su trbušni grčevi, proljev i groznica, koji mogu trajati i do 72 sata. Oporavak traje nekoliko dana, te za ovu bolest ne postoji lijek, nego ona prolazi sama od sebe.

Ponekad osoba može dehidrirati, pa je potrebna brza liječnička intervencija, a do komplikacija koje su opasne po život, može doći ako se infekcija proširi van crijeva.

Rizik od zaraze salmonelom se uvećava ako osoba boravi na mjestima koja imaju loš sanitarni sistem.

Do salmonele najčešće dolazi konzumiranjem nedovoljno kuhanog ili sirovog mesa, te jedenjem proizvoda koji nastaju od jaja, jaja te mesa peradi. Inkubacija može biti i do dva dana.

Simptomi salmonele

Najčešći simptomi zaraze salmonelom su:

bol u trbuhu
groznica
glavobolja
krv u stolici
povraćanje i mučnina
proljev
visoka temperatura
bolovi u mišićima
Navedeni simptomi mogu trajati i do sedam dana, a mogu se produljiti i na nekoliko mjeseci, sve dok se zdravstveno stanje ponovno ne vrati u normalu.

Uzroci salmonele

Bakterija salmonela živi u crijevima ptica, ljudi i životinja. Do zaraze dolazi konzumiranjem hrane koja je zaražena, a najčešće zaražena hrana je povrće i voće, morski plodovi, sirovo meso, perad i sirova jaja.

Posebno treba pripaziti na neke vrste hrane, a među najčešće zaraženom hranom bakterijom salmonele su:

Sirova jaja – iako vam se ljuska jajeta čini dovoljno čvrsta da se bakterija salmonele ne može provući u jaje, svi znamo da su jaja na neki način poznata kao glavni prenosioci salmonele. Razlog tomu je taj što su kokoši glavni uzročnici zaraze koju prenose već kada snesu jaje i prije nego što se ljuska jajeta uopće formira.

 

 

Related posts

Moj dnevnik: Voli, diši za tebi drage ljude

Kako i koliko često treba kupati novorođenče?

Čičoka je spas za šećeraše ali i mnogo toga više

Leave a Comment