Znaš li razlikovati 100% prirodni med i patvoreni “med”

Pravi ljubitelj meda i pčelinjih proizvoda ne može lako prepoznati pravi med od umjetnog, mi vam pomažemo da taj problem naučite prepoznavati...

Znamo da je med fundamentalni izvor hrane za ljudsko tijelo, a ipak vrlo malo ljudi zna nešto o manipulacijama s medom kojeg kupujemo u trgovinama, na pijacama ali čak i od trgovačkih putnika koji nude med.

Za portal www.pravisajeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Sjećam se jedne situacije kad mi je jedan takav putik ponudio med. Dobio sam ponudu kilogram meda za 13,oo KM, kad sam rekao da mi ne treba da nisam zainteresovan, med je odmah pojeftinio…

Od jednom za taj iznos novca mogao sam dobiti dvije tegle meda. To je jedan od pokazatelja da ni on sam ne zna šta je u tegli, šta prodaje. Ali šta god za to dobije, dobro je. Dragi čitatelji očigledno je da je prodavač meni nudio patvoreni med, jer kažu ako ne znaš šta je dobro, znaš šta je skupo! 🙂

Znamo da pčele instiktivno proizvode med, ne samo za sebe, nego i za ljude. Činjenica je da pčele, kao i mnoga druga stvorenja na zemlji rade za čovjeka, kao što kokoš leže najmanje jedno jaje na dan, mada joj nije potrebno, ili kao što krava daje daleko više mlijeka, nego što je njenom teletu potrebno.

Poznato vam je da je med kao lijek spomenut u Kur'anu:

                                 “I objavio je Gospodar tvoj pčeli:
“Pravi u brdima kuće i u drveću i u onom šta usprave,

     Zatim jedi od svih plodova, i slijedi puteve Gospodara svog ponizno.
Iz trbuha njihovih izlazi napitak različitih boja njegovih, u njemu je lijek za ljude.                        Uistinu, u tome je znak za ljude koji razmišljaju.”

                                              (Kur’an, 16:68,69)

Inače konzumacijom meda očekujete sve blagodati koje vam prirodni med može odnosno bi trebao pružiti, ali to u današnje vrijeme nije tako.

Svi vi morate naučiti  razlikovati prirodni med od umjetnog “meda”. Jer vrlo lako biste mogli upasti u zamku jer u veleprodajnoj industriji postoji mnogo meda koji se dodatno zasićuje aditivima ali se svejedno brendira i promovira kao čisti i prirodni med i kao takav vam dolazi na vaš stol.

                                     Što je prirodni, čisti med?

Prirodni med ne dolazi iz tvornice već izravno iz pčelinjaka! Najčešći nazivi za pravi i čisti med su prirodni, ekološki i organski med ali među njima postoje razlike.
Čisti med je naziv za prirodni proizvod koji dolazi iz košnice.
Organski med je naziv za med proizveden u pčelinjacima u kojima se pčele hrane isključivo organski uzgojenim biljkama.

          Pogledom na police u vašem dućanu ne možete zaključiti radi li se o
prirodnom ili umjetnom (patvorenom) medu.
              Nažalost, u većini se slučajeva ne radi o proizvodu koji tražite. 

                                          Što je “umjetni” med?

Poznat pod nazivima industrijski, patvoreni, zasićeni i kemijski med je med s dodatkom raznih aditiva poput glukoze, šećernog sirupa, brašna, škrobi, dekstroze, melasa i sl. Svi aditivi koji nisu prirodni cvjetni nektar uzrokuju zagađenje meda i čine ga nečistim

                Kako razlikovati prirodni med od umjetnih proizvoda?

Ispitivanjem fizičkih karakteristika meda lako možemo saznati radi li se o prirodnom proizvodu. Ali najsigurnija meoda je da uzmete uzorak meda i posaljete na analizu u najbliži poljoprivredni fakultet ili poljoprivredni zavod, koji će vam dati 100% sigurne rezultate. Takvim postupkom možete sigurni biti šta jedete!

Da li ste imali susret sa patvorenim medom?

Ostavite komentare!