Image default
Kako smršatiMoja kuhinja

Znaš li kako se pravi pura?

Pura je nekada važila za „sirotinjsku” hranu. Današnja gastro ponuda ovu veoma zdravu kašu spaja sa dodacima zahvaljujući kojima ona postaje specijalitet u kom mogu da uživaju i najprobirljiviji sladokusci.

Puru  možete kombinovati sa skoro svim namirnicama
koje inače koristite u kuhinji.

Pura je tradicionalno jelo sa ovih prostora, samo se u svakom kraju zove drugačije, u Crnoj Gori i Bosni je pura, u Makedoniji i Bugarskoj je kačamak u Hrvatskoj žganci, u Sloveniji polenta, u Turskoj mihlama, u Mađarskoj puliska, milho u Portugalu, na Korziki pulenta, a u Rumuniji i Rusiji mamaliga, a u Rusiji i kaša.

Bilo kako da je zovemo omiljeni je doručak u gotovo svim kućama u BiH. Mi vam u nastavku donosimo tradicionalni način pravljenja pure,a vi ovisno o vašoj kreativnosti, želji za ekperimentisanjem ili jednostavno ljubavi prema nekoj namirinici možete puri dodati  povrće, ali i mesni umak. Kako god da je napravite sigurni smo da ćete uživati i da će vas ovo jelo vratiti u dane djetinjstva i objedovanje u krugu porodice.

Sastojci  za 4 osobe:

500gr kukuruznog brašna

1l vode

4 kašike ulja ili masla

po ukusu soli

Priprema:

U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja, a može i masti. Dodati soli po ukusu i sačekati da voda provri. Kad voda prokuha sipati kukuruzno brašno i smanjiti temperaturu.

pura1

Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom drvene kašike i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe. Kuhana pura se vadi kašikom i slaže u tanjir, prelije mlijekom i pavlakom, može i kajmakom.

Najbolja je ako imate brašno sa vodenice,ako nemate može i brasno iz prodavnice.

Related posts

Kile padaju bez ekstremnih dijeta i gladovanja

Navike kojih se trebate pridržavati želite li smršati

Plava boja u kuhinji činit će vas sretnim i mirnim

Leave a Comment