Image default
Zdravlje

Znaš li da vosak iz tvog uha puno govori o tvom zdravlju

Na ova četiri problema upućuje vosak iz ušiju:

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomiješao se sa voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju uha.

2. Vosak ima jaki miris

To je znak da se radi o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji ljekari zovu hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme sa ravnotežom, zvuk u ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Ako primijetite te simptome, posjetite ljekara.

3. Primjećujete da vosak curi iz uha

Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimijetnog sekreta na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila se unutar uha sve dok se ne stvori tvrd čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

Related posts

Ptoza kapka – Spušten očni kapak

Jedno jaje dnevno dobro je za prevenciju dijabetesa

Biometeorološka prognoza

Leave a Comment