Image default
Arhiva

Značajan porast interesovanja za poljoprivredu

 Veliki interes građana za predavanje o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u Općini Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Organizacijom za certifikaciju “Ok“ organska kontola, organizirala je tematsko predavanje o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, koje je održano u vijećničkoj sali.Veliki interes građana za predavanje o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u Općini Novi Grad

Predavači su bili prof. dr. Esma Velagić Habul, koja je govorila o temi “Kompost i kompostiranje – preduslov održive poljoprivrede”. O organskoj proizvodnji s aspekta potrošača i  proizvođača govorila je direktorica Organizacije za certifikaciju “Ok” dipl. ing. Mersida Musabegović, a mr. Bernisa Klepo o organskoj proizvodnji – postupku certifikacije.

Predavanje je održano kako bi se poljoprivrednim proizvođačima prezentirao značaj organske poljoprivredne proizvodnje, zatim proces  certifikacije organske proizvodnje i jedan od preduslova održive poljoprivrede – kompost i kompostiranje.

Prisustvovalo je 110 polaznika koje je zanimala organska poljoprivredna proizvodnja i certifikacija iz više oblasti poljoprivredne proizvodnje kao što su pčelarstvo, povrtlarstvo, stočarstvo itd..

Polaznicima je dobrodošlicu poželio pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović. On je izrazio zadovoljstvo prisustvom velikog broja građana, koji su iskazali zanimanje i shvatili značaj organske poljoprivredne proizvodnje, te što su u dosadašnjem periodu koristili razne vidove podsticajnih mjera za oblast poljoprivrede koje je nadležna služba realizirala izdvajajući svake godine sve veća novčana sredstva.

U daljem izlaganju Kahrović je istakao kako je Općina prepoznala važnost poljoprivredne proizvodnje za razvoj i osnaživanje lokalne zajednice, te da zbog toga raznim mjerama podstiče razvoj poljoprivredne proizvodnje. Također je istakao i važnost projekta za zapošljavanje mladih (Yep) „Proizvodno – edukativni poljoprivredni poligon urbane poljoprivrede Mojmilo“ koji Općina Novi Grad Sarajevo implementira uz podršku Vlade  Švicarske, putem Javnog preduzeća „LOKOM“, gdje će biti zastupljena isključivo organska poljoprivredna proizvodnja  koja će biti dostupna  na lokalnom tržištu i šire.

Nakon predavanja polaznici su imali priliku dobiti odgovore na postavljena pitanja vezana za organsku poljoprivrednu proizvodnju, proceduri za  dobijanje certifikata, njegovoj cijeni, te kako pčelari mogu doći do certifikata, kako nabaviti biošećer za pčelare i sl.

Akos.ba

Related posts

Ambasadori BiH u Keniji: Dobar glas se čuje daleko, a loš još dalje

SAVJETNICI

BiH dobila prvu online bazu bh. filmova

SAVJETNICI

Put od velike fudbalske zvijezde do fukare

SAVJETNICI

Leave a Comment