“Zmajevima” otvorena vrata Eura 2020

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je imala sreće prikom žrijebanja grupa novoformiranog UEFA-inog takmičenja – Liga Nacija.

Može se kazati da je prisustvo novog selektora Roberta Prosinečkog na žrijebanju u Lozani donijelo sreću “Zmajevima” – Džeko i društvo će u borbi za Euro 2020 preko Austrije i Sjeverne Irske.

Kvalitet je tu, još pobjede

Realno, naša reprezentacija posjeduje najveći kvalitet, ali i najviše šanse da u ovoj grupi osvoji prvo mjesto i izbori plasman u A razred Lige nacija.

Šta je Liga nacija?

Oni koji ne znaju riječ je o takmičenju koje je zamišljeno kao zamjena za velik dio prijateljskih utakmica. Konkretno, “Zmajevima” će biti omogućeni dueli u kojima će igrati protiv podjednako jakih reprezentacija.

Prvo izdanje kreće od septembra do novembra 2018. godine.

Dakle, u žrijebu je bilo 55 reprezentacija koje su podijeljenje u četiri lige po jačini, odnosno prema koeficijentima sa UEFA tablice.

Pobjednici grupa u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred.

Četiri pobjednika grupe u Ligi A igrat će završni turnir koji će se održati u julu 2019. te ćemo tako dobiti ukupnog pobjednika ovog takmičenja.