Zimska oprema: Kakvi su zakoni kod nas i u EU

Zimske gume su napravljene od materijala koji zadržava elastičnost i optimalne performanse čak i na niskim temperaturama, odnosno zimskim uvjetima vožnje. Zimski režim vožnje nastupaju kada je vanjska temperatura niža od 7 stupnjeva Celzijusa.

Taj podatak razbija predrasude kako se zimske gume upotrebljavaju samo po ledu i snijegu.

Zimske su gume mekše od ljetnjih gume, sadrže više prirodne gume koja ostaje elastična na niskim temperaturama.

Ljetna guma je za kišu i suho vrijeme, guma za proljeće, ljeto i veći dio jeseni. Te su vrste guma napravljene od materijala koji im omogućuju optimalne vozne performanse na temperaturi višoj od 7 stupnjeva Celzijusa.

Što se događa sa ljetnim gumama kada su izložene hladnim zimskim vremenskim uvjetima?

Njihova smješa gubi svoju fleksibilnost, čineći njeno prijanjanje znatno slabijim, što se izravno odražava na sigurnost vožnje, preciznost upravljanja, držanja u krivini ali i produžen zaustavni put.

Zimske gume na ledu i snijegu, suhom ili mokrom asfaltu ispod 7 stupnjeva Celzijusa osiguravaju prijanjanje koje nijedna ljetnja guma ne može pružiti.

Vozilo opremljeno zimskim gumama će se zaustaviti na snijegom pokrivenom kolovozu pri brzini od samo 48 km/h poslije 35 metara, dok sa ljetnim gumama zaustavni put je dulji za dodatnih 8 metara. To je dužina dva vozila i u presudnim trenucima može spasiti živote putnika.

Danas je 15. 11. i vlasnici putničkih motornih vozila u našoj zemlji od danas dužni su na svojim automobilima imati zimske gume na pogonskim kotačima, čija je minimalna dubina četiri milimetra.

Dakle, ukoliko nemate montirane zimske gume na vozilu i lance za snijeg u prtljažniku automobila, a policija vas zaustavi platit ćete kaznu.

  • Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

  • Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

U skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

Prekršaj iz člana 203. stav 1. ZOOBSNP-a.

Novčane kazne putem “Prekršajnog naloga”

40,oo KM za vozača po članu 238. st. 1. točka 38.

500,oo KM za poduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. točka 22.

500,oo KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza po članu 234. Stav 2. točka 22.