Image default
BiH

Žepče: U vrhuncu pandemije Badnjar planira kako napraviti nova radna mjesta

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, nije poštedjela ni Bosnu i Hercegovinu. Posljedice ove pandemije, iako još uvijek traje, pojedini privrednici već zbrajaju. Šteta od pandemije je velika. U maju mjesecu protestnom vožnjom praznim autobusima, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri u Sarajevu su skrenuli pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom koronavirusa.  Prijevoznici, turistički radnici i hotelijeri svako na svoj način se bori kako da sačuva svoj biznis od propadanja. Prvi u lancu koji se zove turizam a koji su na gubitku pored turističkih radnika su prijevoznici. Naša ekipa posjetila je firmu „Badnjar“ iz Žepča, koja se pored prijevoza bavi i lakiranjem putničkog i teretnog programa gdje smo pokušali saznati kako je COVID-19 uticao na poslovanje ove firme koja je osnovana 2009. godine.

„Prije koronavirusa imali smo potpisanih 43 ugovora o prijevozu turista. Pošto je prošla turistička sezona za našu firmu bila više nego uspješna imali smo u planu da nabavimo, pored 9 vozila koja smo imali prije ove pandemija, da nabavimo još 3 minibusa visokoturističke klase. Međutim, nakon što se zakomplikovala stvar sa koronavirusom sada imamo sedam minisbusa.“ – priča nam na početku Edin Badnjar suvlasnik firme.

Trenutno stanje u firmi je stanje mirovanja.

„Ne radimo ništa vezano za prijevoz jer su svi ugovoreni poslovi otkazani.“ – kaže nam naš sagovornik i dodaje da se nada da će pandemija uskoro da stane te da će interes turista za bosanskohercegovačke znamenitosti ponovno da bude kao i prethodnih godina.Ono što je pozitivno u cijeloj priči oko koronavirusa, a vezano za ovu firmu jeste da nisu otpustili niti jednog radnika, a kako kažu imaju u planu da ih uposle i još čim se stanje malo vrati u normalu.

„Ove godine i pored teške situacije za sve nas, firma Badnjar pored turističkih angažmana, kupovine novih vozila  ima u planu da „otvori“ liniju za Njemačku. Širenjem našeg posla povećavamo i broj radnih mjesta.“ – kaže Badnjar

Related posts

Prvi skup protiv povorke ponosa: Na ulice danas izlaze

Migranti u Ključu pod snijegom, na otvorenom: Mnogi pokazuju znakove jake prehlade (FOTO)

Kako do posla: Što više čekam posao, to mi Kanada izgleda bliže

Leave a Comment