Image default
Arhiva

Zenica uzor cijeloj BiH: Rat protiv kladionica

Jedna pozitivna prica iz Zenice.

Da lokalne vlasti mogu zaraditi svoju platu i stati u obranu svoje omladine dokaz dolazi iz gradskog vijeca Zenica.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici izglasalo je povećanje komunalnih taksi, među kojima je oporezivanje kladionica, ali ista odluka neće biti primijenjena na kablovske operatere.

Prema usvojenom prijedlogu, kladionice će plaćati i do 50.000 KM po uplatnom mjestu. Iz kladionice Premier najavili su da će ovo značiti zatvaranje njihovih poslovnica u Zenici.

“Naše će poslovanje na području Zenice ubuduće biti nemoguće, odnosno troškovi i nameti premašuju zaradu i dobit pa se nikakvom ekonomijom ne može naći pozitivna strana priče spomenute Odluke”, saopćili su iz kladionice Sport Plus.

Glasanjem u Gradskom vijeću Zenice kladionice će u narednom periodu biti dodatno oporezovane, iako su vlasnici kladionica pisali gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću da time krši odluku Ustavnog suda.

Prije glasanja Kasumović je kazao kako neće dozvoliti da kladionice zarađuju veliki novac u Zenici, a da oporezivanje ne prođe.

“Vi glasajte kako hoćete, a ja vas samo upozoravam. Nemoralno je meni kao ekonomisti pričati o Ustavnom sudu. Ja nikada ne pričam o nekim stvarima o kojima ne znam. Ja sam svjestan i građani su isto svjesni da je BH Telecom pod vlasti SDA. Moje je da poduzimam aktivnosti koje su bitne za ovaj grad i njegove građane. Ja sam svjestan da ogromne pare hodaju. Znate li koliki je promet kladionica? Ukoliko ste vi za to da im još damo, izdvojite iz budžeta da im još damo. Ja to neću dozvoliti”, izjavio je Kasumović.

Nakon sjednice i djelomičnog izglasavanja odluke o novim porezima, Kasumović je kazao kako je oporezivanje telekom operatera samo odgođeno do naredne sjednice.

Matematicar koji se rijesio ovisnosti od kladjenja

Čini se da ste, osim matematički, i praksom vrlo dobro upoznati s tajnama klađenja? – Jedan prijatelj me je upozorio prije desetak godina kako su kladionice tada radile jednu sistemsku grešku – postavljale su krivi koeficijent za nogometne kvalifikacije na Evropsko i Svjetsko prvenstvo, da lošije rangirane ekipa poput Luksemburga i Lihtenštajna neće dati gol. Davali su prevelik koeficijent i to im je bila greška.

Ja sam se tada na brzinu “navukao” na to klađenje. Koliko je klađenje opasno, mogu reći iz svog iskustva. Navukao sam se jer mi je postalo toliko zanimljivo iako sam igrao za male iznose, za nekih deset kuna i dobit za deset ili dvadeset kuna.

Nije se, dakle, radilo o kunama, već bih čekao po noći neki rezultat hokejaške utakmice iz Amerike, a hokej me uopće ne zanima. Za deset kuna? Vidio sam da nešto tu ne štima. I onda sam odlučio sve to matematički proračunati.

U suradnji s mojom tadašnjom kolegicom Karmen Rivier objavio sam stručni rad što o sportskom klađenju kaže matematika. Istražili smo iz matematičkoga ugla može li se dobiti u sportskom klađenju i vidjeli smo da ne može. Sistemske greške u kladionicama prije su se događale, ali danas ih nema, to je sigurno. Može se dogoditi poneki kiks, ali toliko su rijetke njihove pogreške da je danas nemoguće pobijediti kladionice.

 

Related posts

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Pčelari vs malinari

SAVJETNICI

Bosanska pahuljica peta u Kranjskoj Gori i treća u Zagrebu

SAVJETNICI

Leave a Comment