Image default
Arhiva

Želudac reagira na promjene vašeg raspoloženja i emocije

Želudac reagira na promjene raspoloženja i emocije osobe, a to nije slučajno jer probavni sustav djeluje kao drugi mozak. Nadutost, žgaravica, proljev, grčevi i bolovi u želucu, mučnina i drhtavica su samo neki od načina na koje se manifestira nervoza želuca.

Nervozni želudac mogu uzrokovati različite bakterijske i virusne infekcije, a jednako tako to mogu napraviti i prehrambene navike osobe. To se posebno odnosi na tešku hranu u kasne sate, konzumiranje namirnica koje osoba slabo podnosi i pretjerivanje u piću i hrani. Osim prehrambenih navika na nervozu želuca utječu i životne navike pa tako anksioznost, stres i tjeskoba imaju veliki utjecaj.

Nervoza želuca se može liječiti u većini slučajeva bez pomoći liječnika, a vrlo je važno piti puno tekućine te paziti na prehranu. Važno je izbjegavati mliječne proizvode poput sira i mlijeka, sirovo povrće, masnu hranu, začinjenu hranu, namirnice bogate vlaknima, alkohol i kofein.

Liječenje želuca
Za liječenje želuca đumbir je učinkovit i popularan sastojak jer njegova antifungalna i antibakterijska svojstva pomažu ublažiti bolove u trbuhu, a nije prikladan za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka. Cimet može pomoći liječiti razne probavne probleme te pomoći kod smirivanja želuca.

Metvica je koristan lijek za nervozu i mučninu želuca jer sa svojim listovima predstavlja prirodni analgetik. Od metvice se  može pripremiti čaj, cuclati bombone s njenim okusom, njušiti njen ekstrakt i žvakati sirovo lišće. U kombinaciji s mrkvom može biti izrazito zdrava u zimskim mjesecima.

Kamilica sadrži antiupalna svojstva zbog čega je korisna u borbi protiv grčeva i opuštanju mišića probavnog trakta. Čaj od kamilice pomaže u smirivanja želuca vrlo brzo nakon što se popije.

Komorač isto tako pomaže kod nadutosti i probavnih smetnji, a čaj od komoračasmanjuje nadutost, mučninu kod nervoze želuca, potiče probavu i pomaže kod grčeva.

Jogurt smiruje želudac i jača imunološki sustav. Potrebno je samo odabrati obični nemasni jogurt bez dodatnih okusa i šećera posebice kada su u pitanju želučane tegobe.

Banane sadrže kalij koji je prijeko potreban osobama koje su dehidrirale od proljeva ili povraćanja, a sadrže šećer zbog čega se njihovom konzumacijom u organizam unose dodatne kalorije. Ipak nisu toliko slatke da bi mogle izazvati mučninu.

Zagoreni tost je dobar za razne želučane probleme, jer pougljeni dijelovi mogu apsorbirati toksine koji inače utječu da se osoba osjeća loše. Jabučni ocatuspješno uklanja žgaravicu, a samo jedna žlica jabučnog octa će pomoći u sprečavanju i liječenju brojnih problema s probavom.

Related posts

Plaćat ću kazne za žene koje se kupaju u burkiniju

SAVJETNICI

Ovisni smo o Facebooku jer pruža mogućnost potajnog osuđivanja prijatelja

SAVJETNICI

Kome malinar da se pravda, bolan nebio ?

SAVJETNICI

Leave a Comment