Image default
Arhiva

Želite biti sigurniji na internetu, nastavi čitati…

Mi se dugo vremena bavimo raznim poslovima na internetu i zaključili smo da ako želite biti sigurniji na internetu trebate naučiti neke stvari…

Koristite složene lozinke

Molimo vas, ne koristite imena svoje djece i kućnih ljubimaca kao lozinke. Hakerima je dovoljno pogledati vaš online profil i imat će pola vaših lozinki.

Kada radite lozinke, koristite velika i mala slova, znakove i brojke. Konačno, zapišite lozinku na papir i ne pokazujte ju nikome.

Koristite provjeru u dva faktora

O ovome smo već jednom pisali, ali u slučaju da ste propustili evo kratke verzije: uključite provjeru u dva stupnja. Aktiviranje online profila pomoću lozinke i SMS provjere vrlo je učinkovita metoda zaštite koja, premda nesavršena, može odbiti veliku većinu cyber-napadača.

Skoro svi online servisi i društvene mreže imaju mogućnost prijave u dva stupnja, što znači da nemate ispriku zašto ju ne aktivirati.

Dobro pripazite na kakve linkove klikate

Stigao vam je email od nepoznatog pošiljatelja i u njemu se nalazi privitak? Nepoznata osoba vam je poslala link na web stranicu sa ‘ludim’ videom? Jedna od usluga koje koristite bez ikakvog razloga traži vašu lozinku putem emaila?

Ne klikajte i budite oprezni. Poveznice u ovakvim porukama poslat će vas na stranicu gdje će vaše računalo zaprimiti datoteku koja će hakerima omogućiti pristup.

Stoga pamet u glavu i ne klikajte na sve poveznice koje dobijete.

Ne ostavljajte kvačicu na ‘zapamti me’

Nalazite se na javnom računalu ili negdje u kafiću i pregledavate email? Nikako, ali nikako ne ostavljajte kvačicu kod polja ‘zapamti me’.

Nakon što obavite svoj posao, ovim potezom ćete omogućiti drugoj osobi da se prijavi na vaš račun bez upisivanja lozinke. To nitko ne želi – zar ne?

Pazite koje aplikacije povezujete s društvenim mrežama

Svi smo to radili: pokrenuli smo videoigru i onda nas traži da ju povežemo s Facebookom. Nova aplikacija za fitness koja želi moju listu prijatelja? Može.

I tako prođe par dana ili mjeseci i vaš račun doslovno je prenatrpan aplikacijama koje (vjerojatno) više ne koristite. Sad zamislite da netko hakira ili napadne neku sto godina staru uslugu, a među ukradenim profilima je i onaj vaš.

Kratki savjet: vodite računa na što ste logirani i na koje programe ste povezani.

Related posts

Biometerološka prognoza

SAVJETNICI

Ti si najljepša žena na svijetu …

SAVJETNICI

Smijemo se Redži Seferoviću, a treba da nas je sram

SAVJETNICI

Leave a Comment