Želiš raditi u Kataru? Donosimo prave savjete i preporuke!

Bosanci svakim danom sve više traže vizu za Katar.

Želite se zaposliti u Kataru? Donosimo Vam korisne savjete i preporuke!

.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekli su da je u proteklih godinu dana nešto više od 1.600 građana BiH našlo posao u inostranstvu putem Agencije. Od ovog broja čak oko 1.300 građana našlo je posao u Sloveniji zahvaljujući Sporazumu o zapošljavanju naših radnika u Sloveniji. Zatim, nešto više od 300 osoba je otišlo u Njemačku kao njegovatelji, te još jedna manji broj građana koji su aplicirali na oglase u Austriji, Hrvatskoj.

Početkom aprila ove godine BiH potpisala je Sporazum o zapošljavanju sa Katarom, zemljom koja kotira među najbogatijim na svijetu, a čija bi ratifikacija trebalo da uslijedi na ljeto. Nakon ratifikacije ovog sporazuma građanima BiH će biti otvoreno tržište zemlje koja do 2016. godine potražuje 500.000 novih radnika. Piše: Maja Isović

Safety fire drill @ Al Bayt Stadium

Al-Bayt Stadium is a proposed football stadium which will be built in Al Khor, Qatar in time for the 2022 FIFA World Cup.

https://www.youtube.com/watch?v=rDL7GPzkL9s

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH su nam rekli da od kada je ovaj sporazum potpisan svakodnevno dobijaju po desetak upita o mogućnosti zaposlenja u ovoj bliskoistočnoj zemlji što što govori da su naši građani zainteresovani za rad u ovoj državi.

Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da još uvijek ne mogu tačno reći kada će doći do ratifikacije potpisanog sporazuma, ali da se nada da će se to desiti do ljeta.

Iz Agencije za zapoljavanje BiH smatraju da će najviše bgiti traženi radnici u ugostiteljskom sektoru. Takođe, smatraju da je cijena rada u građevinskom sektoru preniska da bi bila atraktivna našim građanima.

Pupić je objasnio da je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar pravni okvir koji jamči da poslodavci iz Katara mogu tražiti radnu iz BiH snagu svih profila pod uslovima koji su navedeni u Sporazumu.

“To znači da će zahtjev za angažovanjem radnika morati sadržavati slijedeće informacije: neophodne kvalifikacije, iskustvo i specijalizacija, pretpostavljeno trajanje ugovora, detaljni uslovi zaposlenja, naročito plata, otpremnina na kraju službe, period probnog rada i pogodnosti koje se tiču prijevoza i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu. Na osnovu ovih informacija naši građani će moći odlučiti da li će prihvatiti radne uslove ili ne”, kazao je Pupić za BUKU.

Povezani članci:

Katar : Kako se živi i radi u najbogatijoj zemlji na svijetu

Idemo raditi: Biraj Njemačka ili Katar

Istakao je da je Sporazumom dogovoreno da zapošljavanje traje godinu ili dvije godine dana, te da je moguće produžiti period zaposlenja ako se obje strane (radnik i poslodavac) slože.

“Takođe, poslodavac će platiti troškove dolaska i odlaska radnika iz Katara, kao i troškove povratne karte tokom godišnjeg odmora, zatim radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor, rad traje 48 sati sedmično, radnik ima pravo na besplatni smještaj i plaćene zdravstvene usluge i slično. U toku trajanja ugovora sadržaj ugovora ne smije biti mijenjan osim ako ide u korist radnika. Sve detalje oko zapošljavanje sadržavati će Ugovor o radu koji je anex Sporazuma”, kaže Pupić.

RAZLIKA U KADROVIMA

Podsjetimo da je “Amnesty International” nedavno je upozorio na loše uslove rada u Kataru. U studiji koju je objavila ova organizacija za ljudska prva, radnici su posvjedočili o ekstremno niskim platama, radnoj nedjelji koja traje 100 sati, gotovo bez pauze ili slobodnih dana, o premalo sna, te ponižavanju i nasilju. Više od 130.000 stranaca u Kataru su zaposleni kao čistači, kuvari, dadilje, vozači i baštovani.

Pupić je rekao da generalna ocjena jeste da su velike razlike u radnim uslovima za visokoobrazovane kadrove i stručne kadrove u odnosu na kadrove koje rade fizičke poslove u građevinskom sektoru.

“U svakom slučaju sve ove informacije biće dostupne našim radnicima kako bi se mogli odlučiti da li će prihvatiti ponuđene poslove. Ono što ohrabruje jeste da Ugovor o radu sadrži zaista dovoljan broj detaljnih informacija koje će pomoći našim građanima da odluče da li prihvatiti neki posao ili ne. Što se tiče sigurnosti jako je bitno reći da svega nekoliko država ima sporazume o zapošljavanju sa Katarom. Većina država koja šalje svoje radnike u Katar ima samo dogovor o kvotama za svoje radnike bez ikakvog višeg pravnog standarda i to dovoljno govori o tome da Država Katar želi da ponudi veću sigurnost našim radnicima”, objasnio je Pupić.

Napomenuo je da svi ugovori koje naši radnici budu potpisali u BiH biće deponovani u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH i Ambasadi države Katar u BiH, odnosno oni ugovori koji budu potpisani u Kataru biće deponovani u Ministarstvu rada Države Katar i Ambasadi BiH u državi Katar što je jasan pravni okvir da iza zapošljavanja stoje dvije države.

Što se tiče dokumentacije koja će radnicima biti potrebna za zapošljavanje u Kataru Pupić je rekao da će ona zavisiti od radne ponude.

“U principu uvijek treba dokazati odgovarajuću traženu kvalifikaciju i radno iskustvo i slično. Takođe, tu su i dokumenti koji će trebati za dobivanje radne vize, a oni se mogu provjeriti u Ambasadi Držabe Katar u BiH”, kaže on.

Iz Agencije su rekli da se svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani s potpisanim sporazumom niti je zapošljavanje regulisano na način kako će to biti kada sporazum stupi na snagu.

Ranije su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH istakli da broj radnika koji može otići u Katar nije ograničen ničim drugim, osim potrebama tržišta rada Katara.

Info o Kataru

Katar je država na Аrapskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji. Obuhvata malo poluostrvo na zapadnoj obali Perzijskog zaljeva i nekoliko susjednih otočića. Graniči na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu morskom granicom s Bahreinom. Po državnom uređenju je apsolutna monarhija – emirat, a službeni naziv je Država Katar.buka.com

Klima je pustinjska s vrućim ljetima i vrlo malo padalina. Nema stalnih vodenih tokova.

Islam je najzastupljenija religija. Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Velik broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte i zemnog plina koji ostvaruju više od 80% proračunskih sredstava.

Poljoprivreda je slabo razvijena zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta. Najznačajniji je uzgoj datulja. Prije otkrića nafte privreda Katara temeljila se na ribarstvu i traženju bisera jer u moru oko Katara postoje neka od najvećih svjetskih staništa bisernih školjaka.