Zeleni turizam – Naša šansa u zelenoj Bosni?

Ekološki prihvatljiv turizam ili zeleni turizam (engl. green tourism) podržava očuvanje životne sredine, društveni razvoj i lokalnu ekonomiju. Primjeri poslovne prakse ekološki prihvatljivog turizma uključuju očuvanje vode i energije, sprovedbu projekata očuvanja zajednice, reciklažu i tretiranje otpada. Također, zapošljavanje ljudi iz lokalne zajednice ili nabavka lokalno proizvedenih proizvoda za restorane i prodavnice poklona su samo neki od primjera poznatih kao zelena praksa. Očekuje se da se primjenom ovog koncepta poveća mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva u sektoru turizma. Procjenjuje se da se kreiranjem jednog novog radnog mjesta u osnovnoj turističkoj industriji stvara jedno i po dodatno radno mjesto ili indirektni posao u ekonomiji vezanoj za turizam. Također, turisti koji su u potrazi za „zelenim“ turizmom, prema različitim međunarodnim statistikama, spremni su da plate više za ovakvo iskustvo.

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Andrea Vera rekao je danas u Sarajevu da turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten i da EU kontinuirano podržava razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je on na predstavljanju rezultata podrške EU i Vlade NJemačke o uvođenju zelenih praksi u turističkoj destinaciji Parka prirode Blidinje istakao da Delegacija EU u BiH, kroz EU ProLokal, podržava razvoj turističkih potencijala BiH, jačanje uloge malih i srednjih preduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta.

“Ovaj program samo je jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Biznis, program kojiu okviru svojih aktivnosti, uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će, siguran sam, doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH”, zaključio je Vera.

Menadžer EU ProLokal programa Karin Herhan rekla je da je EU ProLokal, podsticanjem saradnje i lokalnih partnerstava između privatnog i javnog sektora, te između sektora poljoprivrede i turizma, ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje.

EU ProLokal pokrenuo je koncept “zelenog turizma” koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti životne sredine, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovo provođenje.

Neke od njih su razvoj višenamjenske vrećice za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri opštine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače.

Unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije.

“Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno uticati na ukupni razvoj turizma u BiH”, dodala je Herhan.

Današnjim događajem obilježen je uspješan završetak aktivnosti podrške razvoju turističkog lanca vrijednosti Parka prirode Blidinje, sprovedenih u okviru EU programa koji podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga EU sa devet, a Vlada NJemačke sa četiri miliona evra.

Predsjednik Udruženja “Grinvajs” iz Mrkonjić Grada Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za “zeleni turizam” već primijenjuju u provođenju mjera “ozelenjavanja” na području Krajine.

“Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju”, objasnio je Marić.

Tokom današnjeg događaja izloženi su proizvodi iz korpe tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.