Zbog Jusufa Nurkića učiti bosanski jezik

Naš košarkaš briljira u dresu slavnog NBA kluba

Biti samo spomenut u istoj rečenici sa Šakilom O'Nilom (Shaquille O'Neal) i Čarlsom Barklijem (Charles Barkley) velika je stvar, a kamoli tek postići ostvarenje kakvo su u posljednjih tridesetak godina imale samo ove dvije legende američke NBA i svjetske košarke.

A upravo to ponovio je Jusuf Nurkić, čiji je impresivni početak u novom klubu Portland trejl blejzersima, nakon turbulentnog perioda u Denver nagetsima, izazvao “Nurk groznicu” u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi.

U Portlandu će zbog Jusufa Nurkića učiti bosanski jezik

Nurkić u već historijskom meču protiv Filadelfije

 

Santa Barbara

Nurk ili Bosanska Zvijer (“Bosnian Beast”), kako Amerikanci najčešće zovu 22-godišnjeg centra iz Živinica, u pobjedi Blejzersa nad Filadelfija siksersima postao je prvi NBA igrač nakon Šaka i Barklija koji je u jednom meču imao najmanje 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada!

Bila je to kruna dosadašnjih nastupa Nurkića za Blejzerse. U Oregonu su, očito, dobro znali zašto su doveli igrača koji je u Koloradu bio potpuno potisnut u drugi plan, odrekavši se, zauzvrat, svoje startne “petice” Mejsona Plamlija (Mason Plumlee).

nurkic-1

Udarni trio Blejzersa: Lilard, Nurkić i Mekalum

No, šta se dešavalo iza kulisa, šta je prethodilo transferu koji je sve promijenio, otkrio nam je Emir Halimić.

Proslavljeni bh. reprezentativac, nekadašnji selektor naših kadeta koje je uveo u A-diviziju evropske košarke, kao Jusufov bliski prijatelj, ali i trener, boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama kod Nurkića odmah nakon promjene kluba.

Zanimljivo je da Jusufova prva stanica nakon odlaska sredinom februara iz Denvera nije bio Portland nego – Los Anđeles.

– Tačno je. Jusuf je s Blejzersima odigrao samo jedan meč, u gostima protiv Jute, i dobio je nekoliko slobodnih dana zbog All-star pauze. Otišao je u Los Anđeles kako bi se pripremio, prije svega psihički, za sve ono što ga očekuje nakon promjene kluba.

nurkic-3

 Halimić daje savjet Nurkiću

I ja sam doputovao u Los Anđeles, na Jusufov poziv, a kako se tamo nalazi i Jusufova menadžerska agencija, oni su osigurali dvoranu u Santa Barbari u kojoj smo mogli trenirati. Sve se to radilo u dogovoru s klubom i pomoglo je Jusufu da čistih misli, veoma sretan i zadovoljan, dočeka sve ono što je uslijedilo u Portlandu – kaže Halimić.

Sjajna publika

On naglašava da je sve ono što Jusuf radi u dresu Blejzersa, a to je prosječno 15,4 poena, 9,3 skoka, 4,2 asistencije i dvije blokade u prvih devet mečeva (prema statistici drugi je najkorisniji igrač tima, poslije Demijena Lilarda), mogao imati i u Denveru da su mu se ukazali prava šansa i povjerenje.

– Sve priče kako je on kvario svlačionicu i slično potpune su gluposti. Kako je tamo kvario atmosferu, a ovdje je sada među omiljenim i najpopularnijim igračima u timu?

Jedina istina je da je trener Denvera (Majk Meloun, op. a.) odlučio forsirati Nikolu Jokića nauštrb Nurkića, mada je, prema mom mišljenju, riječ o totalno različitim igračima. Nije mi jasno zašto nije sačekao da njih dvojica nadođu kao tandem i da nastave igrati zajedno – kaže Halimić te dodaje da je Jusuf još u Denveru kao starter imao sjajne brojke prije nego što je Meloun prelomio i odlučio forsirati Jokića.

nurkic-4

Intervju nakon pobjede protiv Medžika

No, Halimić ističe da nema razloga da žali za dešavanjima u Denveru, jer je Nurkić sada u klubu koji, da je sam birao, teško da bi bolji izabrao.

– Rijetko se desi da se poklopi apsolutno sve. Od toga da je stigao u klub bogate tradicije, bivše NBA prvake za koje su igrale legende poput Dražena Petrovića, Klajda Drekslera (Clyde Drexler), Arvidasa Sabonisa… preko veoma privržene publike, koja zna košarku, do trenera i saigrača koji su mu bili naklonjeni od prve minute.

I još jedna veoma bitna stvar, bekovi Portlanda Demijen Lilard (Damian Lillard) i Si Džej Mekalum (C. J. McCollum) mnogo su bolji od Denverovih i uz njih je i Jusufu mnogo lakše igrati, a i oni su prepoznali koliko Jusuf može njima pomoći – objašnjava Emir.

nurkic-2

Halimić i Nurkićev tetak Elvedin s Lilardom

No, svačiji respekt treba zaslužiti, a Jusuf je to učinio u prvih nekoliko dana boravka u Blejzersima.

– Psihološka barijera koju je imao u Denveru, bila je ključ. I to je razbio već u prvom susretu za Blejzerse protiv Jute, kad je vidio da ga ovdje poštuju i vjeruju mu.

Zaslužio je respekt glavnih igrača i on je, uz Mekaluma i Lilarda, budućnost ove ekipe. Uopće ne sumnjam da će mu ponuditi novi ugovor i da će biti među nosiocima Blejzersa. Znate, pola ljudi u Portlandu ne zna gdje se nalazi naša država, ali će zbog Jusufa početi učiti naš jezik. Mi nismo ni svjesni kakvog ambasadora imamo u Nurkiću – kaže Halimić.

Pet načina

Nekadašnji izvanredni bek, koji danas vodi Školu košarke GEN u Sarajevu, čak predviđa da će Nurkić dostići status All-stara, znači da će postati jedna od vodećih zvijezda lige.

nurkic-5

 Individualni trening u Orlandu

– Kod Juke je fascinantno to što on na pet načina može pogoditi koš – šutem, igrom leđima, penalima, prodorom… To malo koji centar može, čak i u NBA.

Kad me je pomoćni trener Portlanda pitao šta mislim o tome što su doveli Nurkića, rekao sam mu da je to najbolji mogući potez i da sam spreman potpisati da će Jusuf za sezonu ili dvije postati All-star igrač! – izjavio je Halimić.

Ručak sa Mekalumom

Igrači Portlanda su, nakon All-star pauze, pojedinačno putovali u Orlando na utakmicu sa Medžikom. Također, ne postoji niti zajednički odlasci ekipe na ručak ili
večeru, mnogo toga je prepušteno samim igračima… To nije osobenost Portlanda nego praksa u svim NBA klubovima.

– Igrači dobiju od trenera upute kad i u koliko se gdje moraju pojaviti, sve ostalo je na njima. No, malo ko od njih zloupotrebljava tu slobodu, to su profesionalci
koji znaju i šta moraju jesti i kako se ponašati – kaže Halimić te dodaje da je NBA drugi svijet u odnosu na Evropu.

On kaže da su igrači Blejzersa sasvim normalne, pristupačne osobe, a kao primjer navodi sjajnog beka Mekaluma, koji ih je prvog dana u Orlandu, čim su došli u hotel, pozvao
da zajedno idu na ručak.

Novac nije bitan

Igrač Jusufovog potencijala mogao bi računati i na ugovor od stotinjak miliona dolara, ali Halimić naglašava da je to posljednja stvar o kojoj Nurkić razmišlja.

– Jusufa ne vodi novac nego želja da se dokaže i da bude među najboljim igračima svijeta. Njemu je glava čista, on voli da igra i želi da, za početak, sa Portlandom izbori prvi krug
plej-ofa, a onda i još više – kaže Halimić.

Autor: E. JESENKOVIĆ

– avaz.ba