Od knjige rođenih pa na dalje briše se ime Hakana Šukura, donatora terorističkoj organizaciji Fetulaha Gulena ..

Turski nogometni savez uklanja sve tragove koji upućuju da je izdajica Hakan bio uzor i legenda Turskog nogometa i reprezentacije.

Savez je uklonio sve dokumente i materijale koji su u vezi s bivšim nogometnim reprezentativcem ove države Hakanom Sukurom, za kojim je nakon pokušaja državnog udara u državi raspisana potjernica i izdat nalog za hapšenje.

Kako saznaje novinar od zvaničnika TFF-a, uklonjene su sve fotografije Sukura u kompleksu nacionalnih reprezentacija “Hasan Dogan” u Istanbulu.

Također, u muzeju, gdje su izložene fotografije svih reprezentativaca turskog nacionalnog tima, više se ne nalazi fotografija pučiste Šukura.

Uklonjeno ime sa pločnika I nogometni klub Galatasaray, za kojeg je Šukur odigrao 392 utakmice i postigao 228 golova, pokrenuo je postupak za izbacivanje pučiste Šukura iz kluba.

Njegovo ime uklonjeno je i sa pločnika u turskom gradu Edirneu, navodi Anadolija.

Grad Edirne, koji se nalazi na zapadu Turske, 2012. godine pokrenuo je projekat kojim je određen pločnik u centru grada gdje se pišu imena najboljih igrača četiri velika turska kluba – Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas i Trabzonspor.

Na pločniku se nalazilo i ime izdajice, no odlukom Grada Edirne, u srijedu je uklonjeno.

U okviru istrage protiv organizacije FETO, za koju se smatra kako je odgovorna za pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula, uhapšen je Hakanov otac Selmet Šukur.

Ranije je objavljeno kako su turske vlasti izdale nalog za hapšenje Šukura zbog veza s Fethullahom Gulenom, koga se tereti da je organizator pokušaja prošlomjesečnog puča.

Kako je objavljeno, u nalogu za hapšenje se bivši nogometaš tereti za “članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji”.

Sud je naredio zapljenu sve imovine izdajnika oca Selmeta i sina Hakana.

Šukur kao najbolji strijelac reprezentacije i igrač u nekoliko strani klubova , sad je najveća sramota Turskog nogometa.