Image default
Arhiva

Zbog čega smo skloni noćnom prejedanju i koje su njegove posljedice

Prekomjerno, nesvjesno “noćno grickanje” hrane može dovesti do gojaznosti, a o tome bi posebno trebale povesti računa nervozne i tužne osobe, koje su, inače, najviše sklone ponoćnim užinama.

Na takvo ponašanje podstiče ih njihov iracionalni, nesvjesni dio ličnosti, upozorava italijanska psihoterapeutkinja Silvana Dalera.

Sa sličnim problemom suočavaju se i oni koji pate od poremećaja u prehrani poznatog kao “sindrom noćnog prejedanja”.

frizider41-300x201

Za ovakve osobe karakteristično je da nemaju apetit prije podne, već konzumiraju veće količine hrane u večernjim satima, i često se bude tokom noći zbog snažne potrebe da nešto pojedu.

 

Utjehu u frižideru traže i oni koji su pod stresom ili u depresiji.

Od sindroma noćnog prejedanja pati oko jedan i po posto ukupne svjetske populacije, od čega je 42 posto gojaznih i 44 posto oboljelih od depresije.

Padate u iskušenje da napravite sendvič ili uzmete neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprečavaju u tome pa na kraju večeri, ipak odete gladni i nervozni na spavanje?

Sve to ne mora da bude tako!

Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće ugroziti vaš zdravi način života, a ni vaš san. Naprotiv.

Ako baš morate nešto da prizalogajite, neka to bude jedna od ovih pet namirnica:

Zobena kaša
Dokazano je da ugljeni hidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija zobene kaše s mlijekom najbolji je izbor prije spavanja.

Pogledajte i Zobeno mlijeko – kako se pravi i zbog čega je zdravo

Sok od trešanja
Istraživanje iz 2011. pokazalo je da dvije čaše soka od trešanja dnevno (ujutru i nevečer) povećavaju nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim.

Toplo mlijeko
Čaša mlijeka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, djelovanje ovog napitka ipak je više psihološki. Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mlijeka i da nam je mama davala upravo s tom svrhom.

Pogledajte i Tri napitka za miran san

Orašasti plodovi
Koštunjavo voće puno je magnezija koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u kući.

Niskokalorični sir
Kalcij ima vrlo slično djelovanje kao i magnezij kada se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima.

(Faktor.ba/agencije)

Related posts

Malinari se nadaju se da će ova godina biti bolja

SAVJETNICI

Banana u borbi protiv kašlja

SAVJETNICI

Vakat hvalisanja i oholosti

SAVJETNICI

Leave a Comment