Image default
Arhiva

Završen sajam “EKOBIS” 2016

Danas je završen ovogodišnji sajam “EKOBIS”
To je manifestacija ekologije, ekoturizma i ekološke industrije koju organizuje Privredna komora Unsko-sanskog kantona već 13 godina.

Sajam EKOBIS pokrenut je 2003. godine, nalazeći uporište u postojećim resursima ovog područja i viziji budućeg razvoja. On predstavlja unikatnu, međunarodnu, poslovnu manifestaciju sajamskog, selektivnog karaktera, vezanu za ekološke tehnologije uopće.

Pored klasičnog, sajamskog dijela, koji ima izložbeno – prodajni karakter, u kojem se u proteklih 10 godina predstavilo preko 1500 izlagača iz 15 zemalja, EKOBIS je prepoznatljiv po tome što se uz svaku priredbu organiziraju i bogati edukacijski programi – okrugli stolovi, stručni skupovi, prezentacije i promocije firmi, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, ekološke akcije, dječje ekološke radionice, gastro-festival, kulturno-umjetnički i sportsko-rekreacijski sadržaji i dr. Do sada je realizirano preko 260 ovakvih sadržaja, a sajam je posjetilo preko 100 000 posjetioca.

Zbog ovakvog načina koncepcije EKOBIS je postao novi poslovni proizvod Unsko-sanskog kantona, moderna poslovna manifestacija za koju iz godine u godinu pokazuju sve veći interes, kako domaći tako i strani izlagači i poslovnih ljudi, a ovo potvrđuje i činjenica da smo za njega dobili priznanje za najbolji regionalni projekt na principima održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi.

Sajam EKOBIS je mjesto za brojne i sadržajne poslovne kontakte, prilika da se na jednom mjestu upoznaju istomišljenici, izmjene iskustva, razgledaju najnovija dostignuća u proizvodnji i tehnologijama, spoznaju naučni trendovi te da se susretnu proizvođači i prerađivači sa trgovcima i potrošačima.

ORGANIZATOR SAJMA

Organizator sajma “EKOBIS” je Privredna komora Unsko-sanskog kantona. Privredna komora Unsko-sanskog kantona (PK USK) je nevladina, neprofitna asocijacija privrede Unsko-sanskog kantona, čiji korijeni se vežu za početak druge polovine dvadesetog stoljeća. Misija Privredne komore USK je promocija i zastupanje interesa svojih članica kod organa vlasti i u procesu približavanja Evropskoj Uniji, te povećanje konkurentske sposobnosti privrede USK u zemlji i inozemstvu.

Kao vodeće privredna asocijacija na Unsko-sanskom kantonu, PK USK zastupa interese poslovne zajednice u odnosima sa zakonodavnom i izvršnom vlasti; promovira i povezuje privredu Unsko-sanskog kantona s domaćim i međunarodnim poslovnim okruženjem; potiče poduzetništvo, strana ulaganja, uvođenje standarda kvaliteta i zaštite okoliša; educira i informira članstvo o aktuelnim privrednim kretanjima; te podiže sveukupni nivo spremnosti privrede USK za pristup Evropskoj Uniji.

Način i principi rada u PK USK u potpunosti odgovaraju principima koje se provode od strane privrednih komora u drugim državama regiona i Evropske Unije. Privredna komora USK razvila je suradnju s mnogim komoroma i drugim poslovnim institucijama u širem okruženju. Do danas je PK USK potpisala preko 30 ugovora o suradnji s BiH i Evropskim privrednim komorama.

 

Related posts

Pravi savjeti za proljeće, kako ojačati imunitet i probuditi organizam?

Dodijeljeno 299 miliona KM državne pomoći

Camp Nou: Zastava s ljiljanima

Leave a Comment