Image default
Arhiva

Zašto volimo sezonsku hranu?

Mijenjanje godišnjih doba je odličan način da nas priroda podsjeti na svoju raznolikost. Na taj način nam pruža jedinstvenu priliku da uživamo u različitim namirnicama u svako doba godine. To je prirodan ciklus koji ne bismo smjeli narušavati.

Kada odlazimo u kupovinu namirnica, možemo primijetiti razno voće i povrće koje je dostupno tijekom cijele godine, ali nije sezonsko. Cilj trgovina je da nam osiguraju potpuno iste proizvode tijekom cijele godine kako bismo mogli kupovati ono što želimo, ali to ne znači da je taj cilj dobar.

Trebate zapamtiti da sve vrste voća i povrća, koje možete kupiti izvan njihove sezone, nisu sezonske, pune su pesticida i kemikalija, preskupe su i nisu ukusne.

Kada kupujete voće i povrće izvan njihove sezone, uskraćujete sami sebi uživanje u svim prednostima sezonske hrane.

Prednosti za zdravlje

Sezonska hrana je hrana koja je na vrhuncu svoje sezone. Ona je svježa, hranjiva i ukusna. Kada jedete sezonski, jedete raznoliko. Na taj način tijelu pružate različite vitamine, minerale, enzime, antioksidante i fitokemikalije koje su neophodne za njegovo pravilno funkcioniranje. Konzumacijom sezonske hrane potičete prirodno čišćenje tijela, odnosno detoksikaciju.

Prednosti za okoliš

Konzumacijom sezonske hrane štitimo naš planet jer na taj način smanjujemo potrebu za korištenjem štetnih kemikalija koje su zagađivači okoliša. Kupovinom sezonskih, organskih i konvencionalno uzgajanih proizvoda štitimo okoliš, i zdravlje. Donošenjem odluke da jedete organski pomažete zraku, zemlji i vodi da ostanu nezagađeni.

Ekonomske prednosti

Kupovinom sezonskih namirnica pružate financijsku podršku lokalnim proizvođačima i uzgajivačima. Na taj se način smanjuje uvoz hrane i potiče prodaja domaćih proizvoda. Sezonska hrana je u konačnici i jeftinija, zbog čega će dobro doći i vašem kućnom budžetu. Uzgoj sezonskih namirnica zahtijeva manje ulaganja, što se odražava i na potrošačima.

Najbolje voće

Jabuke

Jabuka pripada skupini najzdravijeg voća na svijetu, ali također pripada namirnicama s najvećom količinom pesticida, stoga bi bilo dobro da kupujete organske jabuke. Jabuka sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, a jako dobar izvor vitamina C.

Jabuke možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo palačinke s jabukama.

 

Naranče

U ovom razdoblju je naranča najukusnija, najsočnija i najzdravija. Naranča također pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a zbog svoje pristupačnosti je i jedna od najčešće konzumiranih namirnica. Naranča sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Pripremite juhu od bundeve i naranče!

Grejp

Grejp je čudesno voće odličnih nutritivnih svojstava. Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Grejp treba konzumirati pažljivo, naročito ako uzimate lijekove jer može utjecati na njihovo djelovanje. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C.

Isprobajte smoothie od špinata i grejpa za jačanje imuniteta!

Kivi

Tako mali a tako ljekovit, kivi potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan kivi dnevno je sasvim dovoljan da zamijeni uzimanje multivitamina. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i K.

U kiviju počnite uživati na malo drugačiji način i pripremite ukusni teleći odrezak punjen kivijem s povrćem.

Ananas

Primamljivog je izgleda, a još primamljivijeg okusa i mirisa. Ananas je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina, vitamina B6 i bakra. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je jako ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka. No, to ne znači da ga samo tako i trebate konzumirati.

Provjerite što se događa u tijelu ako pijete smoothie od ananasa i kurkume!

Nar

Prepun je slatkih bobica koje imaju čudesno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline. Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K.

Za pravo uživanje u sezonskim blagodatima, pripremite ovu ukusnu nar piletinu s kus kusom!

Najbolje povrće

Cikla

Savršen je dodatak zdravoj prehrani. Može potaknuti apsorpciju hranjivih tvari i spriječiti nastanak niza medicinskih stanja. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana.

Isprobajte zobenu kašu s kompotom od cikle, jabuke i brusnica!

 

Prokulice

Prokulica je mala, ali niti malo nutritivno beznačajna. Pospješit će zdravlje cjelokupnog organizma i svakako treba postati dio vaše svakodnevne prehrane. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulica ima gorkast okus koji se velikom broju ljudi ne sviđa, naročito djeci.

Bila bi šteta ne jesti ju redovito pa probajte njezin okus ublažiti pripremom ukusnih pljeskavice od prokulica i luka!

Cvjetača

Jedna je jedna od najzdravijih kupusnjača. Za razliku od ostalih vrsta kupusnjača, cvjetača je izrazito blagog okusa koji odgovara za pripremu raznih jela. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana.

Za potpuno uživanje u njenom okusu, predlažemo ovu jednostavnu kajganu s cvjetačom i sirom!

Kupus

Kupus se često konzumira za detoksikaciju cjelokupnog organizma, koju je potrebno s vremena na vrijeme raditi. Dobar je izvor tiamina, kalcij, željeza, magnezija, fosfora i kalija. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Isprobajte sok od kupusa i đumbira!

Kelj

Kelj pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Jako je zdrav, pristupačan i jednostavan za pripremu. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, proteina, tiamina, riboflavina, folne kiseline, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana.

Pripremite smoothie od kivija i kelja protiv gihta!

Špinat

Špinat, kao i kelj, pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan.

Isprobajte tortilje sa špinatom, gljivama i maslinovim uljem!

Vaš portal http://www.pravisavjeti.info

 

Related posts

U BiH uvezen “porsche” koji košta više od pola miliona

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

FIFA odlucila da kazni Grke zbog transparenta o Srebrenici,Bosna dobija 3 BODA automatski !!!

SAVJETNICI

Leave a Comment