Image default
Arhiva

“Radi sigurnosti delegata” izbrisali podatke o plaćama!?.

Autor: M. RENER-SMAJOVIĆ

Osim što je među slabo produktivnim, Federalni parlament, čiji su članovi dobro plaćeni, ne može se baš pohvaliti ni transparentnošću u radu.

U Centrima civilnih inicijativa transparentnost Parlamenta FBiH ocjenjuju „zadovoljavajućom“, Narodne skupštine RS „zavidnom“, a Parlamentarne skupštine BiH „vrlo zavidnom“.

Samo najave I u poređenju s internetskim stranicama susjednih zemalja, Federalni parlament je daleko lošiji.

Na stranici Predstavničkog doma mogu se naći tek najave sjednica, a čak za svaku od njih nema ni dostupnih materijala.

Najavljuju se i sjednice radnih tijela, odnosno komisija, ali također bez materijala, a javnosti ostaje nepoznanica i jesu li te sjednice uopće održane te šta je na njima zaključeno.

Prema onome što je posjetiocima stranice Federalnog parlamenta dostupno, zaključuje se da je većina radnih tijela posljednji put zasjedala prije više godina.

A u pitanju je očit nedostatak volje da nadležne službe preglomaznog birokratskog aparata ažurnije odrade svoj posao i obavijeste javnost o radu zakonodavnog tijela većeg bh. entiteta. Tako, naprimjer, posljednji podatak s Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda FBiH datira još iz 2014. godine.

Komisija za informisanje je ažurnija što se tiče blagovremenosti, ali izvještaji se objavljuju “napreskok”, pa tako javnost može saznati samo šta je bilo na drugoj, trećoj četvrtoj i sedmoj sjednici te komisije.

Slično je i s komisijama Doma naroda Parlamenta FBiH, čija stranica je malo sadržajnija nego kod Predstavničkog doma.

Postoji i mogućnost online praćenja sjednica, javnosti su dostupni odgovori na delegatska pitanja, linkovi sa usvojenim i propisima u proceduri i barem osnovne informacije o odlukama sa sjednica.  No, posljednji objavljeni zapisnik sa sjednice Doma naroda je iz marta ove godine.  Rubrike o sjednicama Kolegija Doma i klubova su prazne.

Iako su ranije objavljivani i podaci o primanjima delegata, što je bio pozitivan primjer transparentnosti, s tom praksom prestali su početkom 2016. godine. – Kolegij Doma naroda je tražio da se skinu ti podaci, navodno radi sigurnosti delegata – kazali su nam u ovom domu.

Daleko ispred S druge strane, Narodna skupština Republike Srpske na svojoj internet-stranici redovno ažurira zapisnike sa sjednica, materijale, daje mogućnost prijenosa sjednica, objavljuje poslanička pitanja i odgovore, aktuelne aktivnosti, kao i akte odbora, odluke, zaključke.

 

 

No, kada se pogledaju internetske stranice parlamenata naših susjeda, onda se tek vidi koliko zaostajemo.

Tako, naprimjer, na stranici Hrvatskog sabora, osim dostupnosti prijenosa sjednica, pristupa zapisnicima i materijalima, pa čak i povučenim aktima, postoje i podaci o prisutnosti zastupnika na sjednicama, o svim njihovim aktivnostima, pa čak i disciplinskim postupcima.

Sve je potpuno dostupno i javnosti u Srbiji, a tamošnja Narodna skupština, primjera radi, prenosi čak i sjednice odbora. .

avaz.ba

Related posts

Vremenski bilten

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini

Agrokor će dobiti kredite

Leave a Comment