Zašto me uhvati naglo povraćanje i proljev?

Često se susrećemo sa ovim pitanjem, naime radi se o norovirusu.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Bejana Purišević

Norovirus je poznatiji kao virus povraćanja i proljeva, koji su iznenadno izazvani. Norovirus je vrlo zarazan, a najčešće se njime može zaraziti putem vode ili hrane koja je zaražena fekalijama. Zaraza se brzo i lako širi s kontaktom zaražene osobe.

Povraćanje, proljev i bol u trbuhu obično kreću 24-48 sati nakon kontakta sa zaraženom osobom, hranom ili vodom. Simptomi ovog virusa najčešće traju 3 dana, nakon čega se osoba potpuno oporavi bez liječenja.

No neki ljudi poput starijih osoba i dojenčadi norovirus teško podnose, pa se javljaju ozbiljniji zdravstveni problemi, kao što su proljev i povraćanje koji uzrokuju veliku dehidraciju organizma, zbog čega je osobama potrebna liječnička pomoć.

Norovirus je najčešće prisutan u prenapučenim i zatvorenim sredinama poput staračkih domova, brodova, bolnicama i školama.

Norovirus je kao što smo već napomenuli vrlo zarazan, a može se pronaći u izmetu životinja i ljudi. Prenijeti se može putem pijenja kontaminirane tekućine, bliskog susreta sa zaraženom osobom, konzumiranjem kontaminirane hrane, te dodirivanjem usta nakon kontakta s kontaminiranim objektom ili površinama.

Ovaj virus teško je ukloniti i istrijebiti jer je otporan na niske i visoke temperature, pa čak i na većinu dezinfekcijskih sredstava.

Nema lijeka za liječenje norovirusa, a brzina oporavka ovisi o stanju organizma oboljele osobe, tj o imunološkom sustavu osobe. U većini slučajeva bolest se u potpunosti povlači nakon nekoliko dana.

Oboljela osoba obavezno mora nadomjestiti izgubljenu tekućinu, a ukoliko osoba ne može piti preporučuje se intervenozno primati tekućinu, kako ne bi dehidrirala. Ukoliko je osoba mlađa od 65 godina, liječnik će prepisati lijekove koji će ublažiti proljev.

Simptome ćete lako prepoznati, a zaražena osoba će biti prijenosnik virusa još tri dana nakon oporavka. Neke osobe koje su zaražene norovirusom ne pokazuju nikakve simptome virusa, ali mogu biti prijenosnici drugim osobama.

U svakom slučaju ukoliko zaražena osoba pati od proljeva nekoliko dana, trebala bi se obratiti liječniku. Isto tako treba posjetiti liječnika ako su prisutne krvave stolice, konstantna povraćanja i bolovi u trbuhu, kako osoba ne bi dehidrirala. Pazite na simptome kako bi što prije otišli liječniku i započeli proces oporavka te kako ne bi druge izložili virusu te ih tako zarazili.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Bejana Purišević