Image default
Agro kutak

Zašto trebamo uzgajati kišne gliste?

Stanovnici tla izravno utječu na njegova biološka, fizička i hemijska svojstva. Glavni faktori koji određuju tlo kao stanište mnogih organizama uključuju: vlažnost, temperaturu, zrak, te popunjavanje praznina između grudica tla i prisustvo organskih i anorganskih tvari. Godišnje se na zemlji formira suha organska tvar (lišće, voće, bobice, korijenski usjevi i drugo) koja sadrži sve potrebne komponente hrane (bjelančevine, masti, ugljikohidrati, minerali, soli, vitamini, enzimi, biološki aktivne tvari i drugo) i energiju koja se nakuplja u njima.

gliste70

Sva ova biljna organska masa pada na tlo i ovdje ide na mikroorganizme i životinje u tlu. Korjenska masa biljaka u procesu rasta, smrti i razgradnje otpušta tlo, stvarajući određenu strukturu, i osigurava uslove za život drugih organizama. Životinje koje kopaju, miješaju masu tla i nakon smrti postaju izvor organske tvari za mikroorganizme. Tlo je živi organizam u kojem mikroorganizmi fiksiraju hemijske elemenate u svojim stanicama, dok kišne gliste doprinose uklanjanju tih elemenata iz organske materije biljaka i mikrobne biomase. U ovom ciklusu tvari djeluju kao regulatori djelovanja mikroorganizama, kao uređivači i dezodoransi tla, koji se ujedno obogaćuju dušikom, fosforom, kalijem, koji se međusobno uravnotežuju prirodnom tehnologijom.

Korist kišnih glista

Svako od nas je vidio kišne gliste. Jeste li ikada pomislili koju korist imamo od njih sa ekološkog značaja, kakvu ulogu imaju na zemlji, zašto ih trebamo uzgajati na njihovom prirodnom staništu?

gliste40

Kišne gliste žive gdje god ima mrtvih organskih tvari i odgovarajuće vlage tla. Različite vrste glista žive u različitim dijelovima tla i imaju različite strategije hranjenja. Gliste se razlikuju ne samo po porodicama, rodovima i vrstama, već i u vrstama hrane i staništa u tlu. Na temelju ekoloških značajki razlikuju se dvije glavne vrste:

1. Hranjenje organskom tvari na površini tla
Površinsko stanovanje, živeći u tlu palog lišća, mrtvih biljaka, polutrulih grana, kao i u kompostima, žive u leglu i vrhu tla.

2. Hranjenje na humusu tla ili na samom tlu
Žive u gornjem dijelu tla, žive na srednjim dubinama (20-40cm) te kopanjem dubokih rupa.

Učinak glista na ventilaciju i odvodnju tla

Sama prisutnost kretanja glista u tlu mijenja njegova svojstva. Čineći široku mrežu poteza povećavaju područje dodira tla sa zrakom, što osigurava prodiranje kisika i vode u duboke slojeve tla. Oboje je neophodno za brojne hemijske procese, a što je najvažnije, zrak i voda predstavljaju neophodne uslove za život organizama u tlu, prije svega bakterija i gljivica, čija aktivnost ima izvanrednu ulogu u opskrbljivanju korijenskih sistema viših biljaka potrebnim tvarima (dušik, fosvfor, kalij i drugi elementi koji su potrebni).

gliste50

Zrak u tlu je također izvor dušičnih spojeva. Kišne gliste doprinose provedbi bitne veze u ciklusu dušika, olakšavajući cirkulaciju zraka u tlu i njegov prodor u duboke slojeve tla. Šupljine koje prave gliste glavna su staništa različitih skupina malih životinja koje sudjeluju kako u stvaranju humusa, tako i u njegovoj daljoj obradi.

gliste60

Gliste igraju značajnu ulogu u procesima miješanja zemlje i njezinog uklanjanja na površinu. Nakon što tlo prođe kroz crijeva glista, grumen zemlje se izbacuje u obliku koprilota. Oni mogu biti izduženi grozdovi zemlje veličine 1-5mm. Svježe bačeni kopriloti imaju glatku površinu, mogu se međusobno lijepiti u agregatima do 20mm. Koprilot gliste sadrži 11 – 15% humusa po suhoj tvari. Pored mineralnih elemenata, kopriloti imaju prirodne antibiotike koji blokiraju aktivnosti patogenih organizama, te supstance slične hormonima koje potiču klijanje i rast biljaka, vitamine, aminokiseline i bakterijsku mikrofloru korisnu za stvaranje tla. Stoga se u vlažnom okruženju otapaju postepeno, ne ispiraju se iz tla kišom ili zalijevanjem. Miješanje slojeva tla nije samo zbog uklanjanja čestica tla s dubine na površinu, već i zbog kretanja čestica iz površinskih slojeva u dubinu. Gliste koje gutaju tlo i dovode ga na površinu, neprestani su proces formiranja novog površinskog sloja u kojem se čestice tla s različitih dubina temeljito miješaju.

Utjecaj glista na strukturu i hemijski sastav tla

Tlo, prolazeći kroz crijeva glista, ne samo da se kreće s jednog mjesta na drugo, već se i kvalitativno mijenja. Zemlja koju proguta glista usitnjena je u njenom želucu, lišćem i drugim biljnim ostacima, a također se hemijski tretira s tvarima koje izlučuju žlijezde različitih dijelova crijeva. Posebne žlijezde unutar probavnog trakta glista stvaraju vapno, koje neutralizira kiseline nastale tokom raspada organske tvari. Digestirajući ga, gliste ga mješaju s mineralnim dijelom tla te čine njegovu reakciju neutralnom i stvaraju koprolite.

gliste10

Koproliti sadrže povećanu količinu dušika, fosfora i kalija. Gliste prebacuju te elemente potrebne biljkama iz nepristupačnog oblika u pristupačan. Tako gliste stvaraju plodno tlo, labavo zasićeno zrakom, vlagom i hranjivim tvarima dostupnim biljkama. Dakle, gliste na najbolji način pripremaju tlo za rast biljaka: otpuštaju ga tako da nema grudica većih nego što mogu progutati, olakšavaju prodor vode i zraka u tlo. Izvlače lišće u svoje rupe, melju ih, djelimično ih probavljaju i miješaju sa zemljinim izmetom. Ravnomjerno miješajući tlo i biljne krhotine, oni pripremaju plodnu smjesu. Korijenje biljaka slobodno se kreće u tlu duž staza glista, pronalazeći u njima hranjivi humus. Gliste su uključene u proces formiranja tla, kada je humifikacija tla već u punom zamahu.

gliste20

Važnost glista dolazi do izražaja kada je humus već stvoren i kada nastaju problemi oko raspodjele različitih slojeva tla, o njihovom otpuštanju, o opskrbi velikim brojem navlaživača zrakom i vodom, štiteći humus od brzog ispiranja tla, uklanjanjem viška ostataka biljaka s površine tla, neutralizirajuće kiseline i konzerviranje hranjivih tvari za biljke u vodonepropusnim koprolitima.

Related posts

Analiza zemlje: Zašto bi je trebalo uraditi?

SAVJETNICI

Kako napisati pjesmu – SAVJETI

Vukan Ostojic

Nauči kako kalemiti limun (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment