Image default
Arhiva

ZAŠTO SE POJAVLJUJU AFTE I KAKO SE LIJEČE

Afte su male, bolne ranice koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Najčešće se javljaju na vrhu ili ivicama jezika, s unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

Razlog pojave afti u najvećem broju slučajeva je pad imuniteta, ali i genetske predispozicije, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, stres, bakterijske infekcije, anemija, umor, menstrualni ciklus, hormonski poremećaji, loša ishrana… Liječenje je obično simptomatsko i uključuje primjenu antiseptika, anestetika i antiupalnih lijekova.

Afte se mogu liječiti i biljnim pripravcima. Najbolji prirodni lijek je čaj od kadulje ili nevena kojim se usta ispiraju. Također, preporučuje se ispiranje usta aloe verom tri puta dnevno. Osim toga, kod liječenja afti uspješnim se pokazao i propolis.

Ako ste skloni pojavi afti, morate korigirati ishranu. Konzumiranje većih količina jogurta pokazalo je pozitivno djelovanje zbog sadržaja acidofilnih kultura bakterija, a konzumacija zelenog povrća i žitarica zbog visokog udjela vitamina B-kompleksa.

Related posts

Igra s pirotehnikom može imati katastrofalne posljedice, kazne su do 3.000 KM

SAVJETNICI

Odustali od poljoprivrede i okrenuli se pošumljavanju

SAVJETNICI

Novi pristup vaganju košnica

SAVJETNICI

Leave a Comment