Image default
Savjeti

Zašto prskati malinu ureeom?

Danas odgovaramo na pitanje naše čitateljke koju zanima, zašto njene komšije vrše prskanje maline otopinom uree u jesenskom periodu?

Na pitanje odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Poštovana gospođo,

prvo Vam se želimo zahvaliti na ukazanom povjerenju, da od našeg tima agronoma angažovanih za savjetovanje na portalu prvaisavjeti.info tražite savjet.

Još jednom napominjemo da vršimo besplatno savjetovanje anših poljoprivrednika i jedino očekujemo Vaše povjerenje i da nas i dalje pratite.

Ukratko, vaše komšije rade defloraciju lišća biljaka maline, odnosno ubrzavaju proces otpadanja litova sa stabljike maline sa otopinom uree. Napominjemo da se ovo može raditi i kod drugih voćnih kultura, jabuka, krušaka, šljiva itd.

Koja je korist tretiranja ureeom?

Na taj način vršimo opskrbu maline azotom, taj azot se višestruko iskorištava;

  • na početku naredne vegetacije dio azota je na raspolaganju biljci,
  • dio azota pomaže razvoju korijena maline u jesen,
  • dio azota koji je u lišću pomoći će raspadanje i razlaganje lišća tokom zime,
  • smanjit će se proizvodnja askospora gljivičnih oboljenja na biljci.

 

Ukoliko se odlučite za ovaj postupak napominjemo da budete precizni kod doziranja količine uree, koja ne treba da prelazi 5-6%, odnosno 5-6 kg na 100 litara vode.

Potrebno je da se držite navedene količine i da nikako ne povećavate količinu da bi “ubrzali” proces, jer to nikako nije dobro za biljku jer može doći do nakupljanja prevelike količine azota u biljci, što se može negativno odraziti tokom zimskog perioda jer povećava osjetljivost biljke na niske temperature, a i tokom vegetacije naredne godine, jer povećava bujnost biljke .

Ako ste zadovoljni odgovorom ili i ako niste, ostvite komentar, podržite naš rad, pratite nas na fb stranicama našeg portala i kliknite na reklame koje se pojavljuju u tekstu i ispod teksta, jer na taj način podržavate rad našeg portala.

Hvala Vam, vaš pravisavjeti.info tim.

DOZVOLJENO JE PRENOŠENJE TEKSTA NA DRUGIM PORTALIMA UZ OBAVEZU NAVOĐENJA PORTALA KAO IZVORA I AUTORA TEKSTA.

 

Related posts

Savjetujemo: Kako da vam koke nose jaja i tokom zime

Činjenice koje niste znali o kravama.“Hardverska bolest”

Nabavite sebi minijaturno stablo Bonsai

Leave a Comment