Zašto nas investitori zaobilaze?

Politička nestabilnost i podijeljenost, preduga procedura za ishodovanje potrebnih dozvola, nepredvidivost poreskog okvira, te nedosljednost u propisima samo su neki u nizu faktora koji utiču na to da potencijalni investitori zaobilaze BiH kao destinaciju svog ulaganja.

Potvrđujući to, iz Savjeta stranih investitora u BiH kazali su kako se često može vidjeti da je primjena mnogih zakonskih odredbi u praksi problematična i da institucije zbog svoje kompleksnosti i neefikasnosti birokratskog aparata različito tumače određene propise te prebacuju nadležnosti.

Neusklađenost pojedinih propisa na samoj teritoriji BiH također je otežavajući faktor u poslovanju i domaćih i stranih kompanija, dodali su iz Vijeća te istakli da je harmonizacija propisa s legislativom Evropske unije i susjednih zemalja od izuzetne važnosti za potencijalne i postojeće investitore.

Ohrabrujući znak predstavlja podatak da direktna strana ulaganja za prošlu godinu iznose 758 miliona maraka, što ukazuje na porast stranih investicija za 26,4 odsto u odnosu na petogodišnji prosjek ili za 57,3 odsto u odnosu na 2016. godinu.

„Iako su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini bila skromna prethodnih godina, nadamo se da će se pozitivan trend i porast investicija u narednom periodu ostvariti, uzimajući u obzir neosporne potencijale i potrebe BiH ekonomije“, naglasili su iz Savjeta stranih investitora, napominjući kako bi fokus vlasti u BiH trebao biti na razvoju i podsticanju proizvodnje i izvoza.

Nužno je, kako navode, privući investicije i investitore koji će raditi transparentno, društveno odgovorno, koji će uložiti kapital, implementirati najmodernije tehnologije i zaposliti bh. građane.

„Da bi se poslovna klima popravila, što bi dovelo do rasta direktnih stranih ulaganja, potrebni su, prije svega, stabilan politički i pravni sistem, niske porezne stope uz poticaj reinvestiranja dobiti, efikasna administracija, te kvalitetna edukacija zaposlenih, koji trebaju biti sposobni, kvalificirani, vrijedni, a onda i adekvatno plaćeni za svoj rad“, istakli su iz Savjeta stranih investitora u BiH.

Pored toga, neophodno je rasteretiti privredu i rad, nužna je harmonizacija propisa na svim nivoima, suzbijanje sive ekonomije i korupcije koje se, kako navode, osim represivnim može postići drugačijim poreznim sistemom, pravno zaštititi pravo svakog pojedinca, vlasnika, smanjiti broj i visinu parafiskalnih nameta i okrenuti se budućnosti i ekonomiji.

„Mi kao partneri institucijama, možemo i očekujemo da se naše preporuke uvaže i da postanemo dio promjena za oporavak ekonomije BiH“, kazali su iz Savjeta.

Njihove preporuke sadržane su u “Bijeloj knjizi”, periodičnoj publikaciji putem koje strane kompanije u BiH artikulišu poslovne okolnosti i poteškoće s kojima se susreću u našoj zemlji.