Zašto je ukinuta emisija na B92 „Dobra zemlja“

Da li treba da imamo slobodne medije kao osnov borbe protiv ovakvih stvari ili ćemo sve što slobodno misli i radi da zastrašimo, cenzurišemo i protjeramo?

Građani Srbije ovo više ne treba da trpe.

Da li ćemo uskoro saznati pravu istinu zašto je ukinuta emisija za poljoprivrednike “Dobra zemlja” autora Uroša Davidovića?

Sam autor se za sada javno ne izjašnjava izuzev što je na svom fejsbuk nalogu rekao da ne može i ne želi da pristane na ucjene matične kuće TV B92.

Posljednja emisija koja je emitovana pomjerena je iz svog redovnog termina na 6 sati ujutru, iako je ova emisija jedna od najgledanijih na televiziji B92 i sigurno najgledanija kada je program vezan za temu poljoprivrede u Srbiji a i okolini .

Svoju reputaciju stekla je, jer je otvoreno i objektivno govorila o svim problemima koji muče poljoprivrednike i što nije poznavala cenzuru.

Šta je to navelo televiziju B92 da najpre pomjeri termin emisije, a da zatim ucjenom i pritiscima na koje autor nije želeo da pristane faktički ukine ovu emisiju?

Zvanično saopštenje TV B92 govori o tome da je autor prekršio ugovor o radu i profesionalnu etiku i iskazao nekolegijalnost.

Dalje u ovom saopštenju govori se o tome da je Davidović iznosio uvredljive i negativne komentare vezano za matičnu kuću.

Pođimo najpre od toga šta se značajno i (za ovu vlast vrlo neprijatno da se sazna) događa u poslednje vrijeme.

Autor je na društvenim mrežama govorio o interventnom uvozu svinja iako je cena tovljenika na našem tržištu ionako katastrofalna i spomenuo je da je promenom termina i “dodatnim uslovima” dovedeno u pitanje njegovo dalje angažovanje na ovoj televiziji.

Svi znamo da je najavljen dolazak nemačkog velikog proizvođača gospodina Tenisa i da je njegov dolazak pratio čitav niz mjera i promjena zakona.

Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu privilegovani investitori ( čitaj Tenis) imaju pravo na zakup 30% državne zemlje u svakoj katastarskoj opštini.

Predviđa se da za svaku otvorenu farmu dobije 3000 hektara najplodnijih oranica.
Dešavanje sa aferom Matijević mnogi dovode u vezu sa dodatnim pritiskom na ionako slabu cjenu tovljenika, jer smanjena potražnja od strane ovog takođe privilegovanog proizvođača, održaće na duži rok ovu katastrofalnu cjenu, koja domaće proizvođače gura u neminovan bankrot.

U opštini Alibunar donešen je propis od lokalne samouprave o ograničenom broju držanja tovljenika po domaćinstvu, što ima za cilj da izvrši dodatni pritisak na malog poljoprivrednog proizvođača koji pokušava da preživi u nezdravoj konkurenciji na tržištu.

Interventi uvoz tovljenika, nastavak uvoza mesa kome ističe rok trajanja slobodno možemo da kažemo veleizdajnički zakon o poljoprivrednom zemljištu cementiraće kolonijalni položaj srpskog seljaka.

Postoje i informacije o poslovanju Klemensa Tenisa u Nemačkoj koje ne vidimo u medijima sa nacionalnom frekvencijom a prenose ih domaći nezavisni portali.

Nakon što je 2008. Nemački javni servis ARD objavio da firma sa oko 200 kamera nadgleda radnike čak i u toaletima i tuš-kabinama, Tenis je platio kaznu od 80.000 eura.

Skuplje je prošao proces iz 2011. kada je Tenis uhvaćen da u mješano mljeveno meso stavlja znatno manje govedine nego što piše na pakovanju.

Firma je za obustavu procesa morala da plati 2,89 miliona eura.

Protiv Klemensa Tenisa se takođe vodi postupak zbog moguće milionske pronevjere preko poreske oaze Lihtenštajna.

Izvor Subvenicije u poljoprivredi

Da bi se izbjegla ova istina potrebno je da svako ko slobodno misli i ko želi da pomogne  seljaku bude najpre ucjenjen, zatim potplaćen i na kraju cenzurisan.

Zato je ukinuta “Dobra zemlja”.

A mi treba da se zapitamo.

Da li naša država treba da pomaže strane investitore ili domaćeg proizvođača?

Da li treba da dozvoljava monopolističko ponašanje na tržištu domaćih tajkuna i nelegalan uvoz ili da zaštiti domaću proizvodnju?

Da li treba da imamo slobodne medije kao osnov borbe protiv ovakvih stvari ili ćemo sve što slobodno misli i radi da zastrašimo, cenzurišemo i proteramo?

Građani Srbije ovo više ne treba da trpe.

beta rs