Image default
Arhiva

Zašto je bitna kočnica lanca motorne pile

Iz iskustva znamo da dosta puta vidimo motornu pilu koja ima dosta neispravni djelova, ali veoma je opasno kad je neispravna kočnica lanca. Zašto je toliko bitna?
Pročitajte u nastavku teksta!

Za portal PRAVI SAVJETI.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Kočnica lanca je jedan od osnovnih sigurnosnih elemenata na pili. Svaka pila mora imati kočnicu lanca, a njezina je svrha gotovo trenutno zaustavljanje lanca prilikom nastanka povratnog udara.

Do povratnog udara, odnosno do zabacivanja pile prema glavi rukovatelja dolazi u slučaju kada rotirajući lanac na gornjem dijelu vrha vodilice zahvati drvo. Posljedice povratnog udara mogu biti opasne po život rukovatelja. Prije početka rada, a nakon što smo motornu pilu upalili, potrebno ju je ostaviti da se ugrije 30 sekundi do 1 minute ovisno o vanjskoj temperaturi, te nakon toga dodati gas do punog opterećenja i uključiti pojasnu kočnicu pomicanjem zaštite lijeve ruke prema naprijed. Lanac se prilikom uključenja kočnice mora gotovo trenutno zaustaviti (u vremenu kraćem od 1 sekunde).

Proizvođači pila preporučuju ispitivanje ispravnosti kočnice lanca prije početka rada i nakon svakog ponovnog punjenja spremnika goriva i ulja. Kod povratnog udara, rotirajući lanac se zajedno s vodilicom velikom brzinom kreće prema glavi rukovatelja, a kako se zaštita lijeve ruke nalazi odmah ispred, rukovatelj zbog inercije automatski i nesvjesno sa zglobom lijeve ruke pomiče zaštitu i uključuje kočnicu koja zaustavlja lanac.Proizvođači pila konstantno rade na poboljšanju sigurnosti rada pa je tako Husqvarna razvila TrioBrake sustav kod kojeg se kočnica lanca uključuje i sa zglobom desne ruke. Ta druga poluga nalazi se iznad stražnje ručke motorne pile. Osim što takav sustav pridonosi dodatnoj zaštiti od povratnog udara, proizvođač navodi da taj sustav pridonosi i pravilnijem načinu rukovanja s pilom u smislu zaštite leđa rukovatelja.

Prizvođač je u tom smislu napravio sličan sustav koji je nazvao QickStop Super, a koji se sastoji od poluge s gornje strane stražnje ručke koja osim što ima ulogu blokade poluge gasa kada nije pritisnuta isto tako kada nije pritisnita automatski blokira okretanje lanca.

Related posts

Poziv za učešće na edukaciji: Tržište i proizvodnja maline

SAVJETNICI

Priča jednog Bosanca u Kanadi

SAVJETNICI

Karamel štapići: Slatkiš kojem niko neće odoljeti

SAVJETNICI

Leave a Comment