Zašto dolazi do ugibanja pčela zimi

Koji su sve razlozi ugibanja pčela i cijelih pčelinjih zajednica tijekom zimskih mjeseci.

Razlozi su različiti, od pogreške pčelara do najrazličitijih nametničkih ili virusnih bolesti pčela.

Poznato je i opisano u mnogobrojnim literaturama kako pčele lako i dobro zimuju na lakoprobavljivim vrstama meda kao što su npr. cvijetni, bagremov ili med koji su napravile nakon kasnoljetne ili jesenske prihrane šećernim sirupom.

Kod tih se vrsta meda naime, nakon konzumacije u zadnjem crijevu nakuplja samo mala količina izmeta tako da pčele mogu duže vremena čekati i trpjeti do izlaska iz košnice koje im je zimi zbog niskih temperatura onemogućeno.

Uzimljavanje pčela na medljikovcu primjerice nije poželjno jer pčele često ugibaju ili zbog otežanog uzimanja (brza i jaka kristalizacija) ili zbog otežane probave.

Naime u tom se medu kao što su analize utvrdile nalaze veće količine šećera melecitoze koje pčele teško pretvaraju u invertni šećer.

Takav uskladišten med u saću pčele uostalom jako teško tijekom zime otapaju pa ako nema druge hrane umiru od gladi i na zalihama meda.

Količine koje uspiju uzeti teške su i opterećuju probavni trakt pčela, u crijevima im se nakuplja veća količina izmeta i pčela mora češće van na pročisni let.

Ukoliko je to onemogućeno duže vremena pčele ne mogu više u zadnjem crijevu zadržavati tu veću količinu izmeta pa ga za njih neuobičajeno počinju ispuštati unutar košnice.

S obzirom kako im to nije navika postaju uznemirene, klupko se raspada pa umiru.

Medljikovac je u jednoj određenoj mjeri i otrovan za pčele jer sadrži veći postotak mineralnih tvari, poput na primjer kalijevih inatrijevih soli.
Najgore je kada pčele tijekom ili krajem zime ugibaju od gladi iako su cijelu godinu vrijedno sakupljale zimnicu.

To ni jedan pčelar ne smije dozvoliti bez obzira koliko je godina iza njega bila medonosna.

Naime tijekom zimskog klupka pčele troše vrlo malo meda, prema procjenama oko 1kg mjesečno, kod niskih temperatura klupko je čvrsto stisnuto.

Međutim dolaskom nešto toplijih dana matica počinje zalijegati jaja, počinje razvoj legla pčelama tada trebaju veće količine hrane, pa ako su zalihe male i pčelar ne pazi dolazi i do ugibanja od gladi.

Zbog toga se preporučuje da se u košnicama kod uzimljavanja nalazi 15-20kg meda koji treba biti pravilno razmješten i nadohvat pčelama.

Posebno treba paziti kod košnica s malim okvirima, (farrar LR polunastavci i sl) jer na njima nema mjesta za smještaj klupka i dovoljnih količina meda.

Ne ostavi li se dovoljno meda na okvirima treba znati kako pčele mogu ugibati i zbog kontinuiranog uznemiravanja radi kontrole preostalih zaliha.

Osim toga uznemiravanja pčela tijekom zime rezultiraju tako da se klupko raspušta, pčele se uznemire, temperatura se diže pa nepotrebno troše više meda. Rezultat je preopterećeno zadnje crijevo … dolazi do tijekom hladnoća ispuštanja u košnici, zaraza i ugibanja.

Tresemo li košnicu može se dio pčela stresti iz klupka, one se izvan klupka zbog hladnoće ukoče i potom naravno ugibaju.

Gubici pčela uzrokovani su često i nametničkim ili virusnim bolestima poput nozemoze ili varoze te su također prisutni i pčelar ih preventivnim djelovanjima treba suzbitii na što je moguće manju mjeru. Ukoliko pčele uđu u zimu već prethodno zaražene imaju naravno daleko manje šanse za prezimljavanje i odgoj proljetnih pčela od onih koje su ušle zdrave i bez nametnika što je i logično.

Gubici od nozemoze najveći su u rano proljeće, kada neki već misle da su prezimile.

U izmetinama bolesnih – nozemoznih pčela naime ima dosta neprobavljenog meda, pa kako je med sladak pčele ga ližu i na taj način jačaju i šire zarazu po cjelom pčelinjaku.

Kod većih, velikih neuobičajenih zimskih gubitaka same bi uginule pčele (uzorke) trebalo poslati na analizu u laboratorij kako bi se otkrio uzrok.

Pravi savjeti od iskusnih majstora pčelarstva

– Tvoje pčele trebaju oko 20 kilograma meda koliko društvo iskoristi u prosjeku je jeftinije osiguranje u usporedbi sa rizikom gubitka cijelog društva jer im je 1 kilogram premalo .

– Tvoje pčele se ne smrzavaju preko zime. One umiru od gladi.

– Tvoje pčele bi trebale imati do šest ramova punih meda prilikom ulaska u zimu.

U posljednjem dijelu zime, kako kažu stručnjaci, društvo može pojesti i do jedan ram sedmično.