Zašto da sterilišem ili kastriram mačke?

Svakim danom sve više zanimljivih pitanja pristiže na adresu našeg portala, naši čitatelji postavljaju pitanja našim urednicima i saradnicima za koje bi inače odgovore platili drugim stručnim osobama, ovo je prilika da dobiju stručan odgovor ali besplatno.

Pozivamo vas da nam i dalje pšete i postavljate pitanja na naš e-mail: [email protected].

Šaljite nam pitanja, komentare, savjete, kritike i slično.

Pitanje koje nam je poslala naša čitateljka, glasi:

Imam mačke različite starosne dobi u kući kao ljubimce, sad sam u dilemi da li da ih sterilišem  i kastriram, jer problem mi pravi njihovo nekontrolisano razmnožavanje, možete li mi dati savjet i preporuku?

Za portal www.pravisavjeti.info odgovara: Admir Talić dr. vet. med.

Sve više građana koji imaju mačke (mužijake i ženke)  kao kućne ljubimce, odlučuju se da urade sterilizaciju i/ili kastraciju mačaka. Pokušat ćemo i vas koji se niste odlučili na ovaj zahvat uvjeriti da je to dobro za vas ali i  za vašeg ljubimca.

Naime, sterilizacija i/ili kastracija mačaka ima niz prednosti, neke od njih su:

 • dokazano je da kastrirani mačori duže žive,
 • mirniji su, nisu  agresivni,
 • smanjuje se besmisleno lutanje pod dejstvom hormona,
 • smanjuje se obiljžavanje teritorija urinom (ćoškova, zidova,namještaja),
 • sterilisane i kastrirane mačke postaju pitomije i privrženije domu,
 • mačke nakon sterilizacije ne oboljevaju od tumora mliječne žljezde,
 • ne menjaju karakter ponašanja,
 • niti su sklone gojenju, kako se to pogrešno smatra,
 • nema neželjenog i nekontrolisanog potomstva,
 • nema problema oko udomljavanja istih.

  Sterilizacija je danas rutinski posao i rade ih gotovo sve veterinarske stanice u BiH, cijena nije u prvom planu, jer bitnije je da kvalitetna usluga, nego koliko košta.

Kad izaberete veterinara koji će uraditi sterilizaciju ili kastraciju vašeg ljubimca, dogovorite termin i izvršite pripremu vašeg ljubimca za operativni zahvat.

Priprema ljubimca se sastoji od:

 • smiriti ljubimca, da nije nemiran,
 • ljubimac ne treba jesti 12 sati prije zahvata,
 • ne treba piti 6 sati prije zahvata.

Sam operativni zahvat nije kompliciran i traje svega neki 30 minuta, dok popijete kahvu vaš ljubimac je spreman da ide u svoj dom da odmara i oporavlja se.

Nakon operacionog zahvata ljubimca ostavite da odmara dva – tri dana u mirnoj – tihoj prostoriji, napomnjemo da anastezija pretaje s djelovanjem nakon 24 sata.  Ispred ljubimca stavite posudu sa mlijekom i vodom, nadgledajte ga povremeno i pratite stanje.

Nikako ne preporučujemo da ostavljate ljubimca u kupatilu jer vlaga i toplota mogu smanjiti tlak ljubimca nakon operacije.

Napominjemo da može doći do neredovnog vršenja nužde kao posljedica anastetika, to nije ništra strašno i ne trebate paničariti ili odmah nakon uočavanja tih simptoma nositi ljubimca veterinaru.

Nakon deset dana, donesite svog ljubimca veterinaru na pregled i vađenje konaca, nikako nemojte taj postupak raditi vi sami, jer ipak iskusan veterinar će to uraditi puno brže, bolje i bezbolnije po vašeg ljubimca u uslovima koje nemožete omogućiti u vašem domu.

Na mjestu operacije dlaka će porasti nakon nekih  mjesec dana i neće biti upadljivo mjesto zahvata.

Zagovarajte sterilizacije i kastracije za dobrobit vaših ljubimaca, samim tim nećemo biti u situaciji da se mačke nekontrolisano namnožavaju i pustaju na cestu, jer ovo je mnogo bolje i humanije.

Podijelite ovaj tekst sa ljudima koji imaju ljubimce i da nauče nešto novo.

Napominjemo da se možete i dalje obratiti našem portalu za savjete!

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Admir Talić dr. vet. med