Image default
BiH

Zakon o zaštiti BH radnika: Šta to znači u praksi?

Primjenom ovih pravila postiže se prevencija u nastajanju povreda na radu, oboljenja u vezi s radom, zatim posebna zaštita žena u vezi s materinstvom, mladih, invalida te očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi, kao i zaštita radne okoline

Federalna vlada na današnjoj sjednici u Sarajevu trebala bi utvrditi još jedan reformski zakon iz oblasti radnog zakonodavstva, piše Avaz. Riječ je o zakonskom rješenju o sigurnosti i zdravlju na radu. Njegovo donošenje već dugi niz godina traže sindikati, ali svi prethodni sazivi vlasti nisu se upustili u usvajanje ovog akta, iako se još primjenjuje zakonsko rješenje koje je posljednji put doneseno 1990. godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je tačnost ove informacije, kazavši da je riječ o nastavku reformi u ovoj oblasti.

On je istakao da se ovim zakonom osniva vijeće za sigurnost i zdravlje na radu, koje će činiti predstavnici Vlade FBiH, udruženja poslodavaca, sindikata i istaknuti stručnjaci za sigurnost i zdravlje na radu.

– Oni će imati nadležnost da predlažu i povremeno preispituju politiku sigurnosti i zaštite zdravlja na radu i potiču usklađivanje rada svih relevantnih organa i tijela, kao i zakonodavstva, a radi osiguranja radne sposobnosti radnika te sprečavanja povreda na radu i profesionalnih oboljenja – otkrio nam je ministar Drljača.

Također, potcrtao je on, zakonom se omogućava da sindikati učestvuju u uređivanju i unapređivanju sigurnosti i zdravlja radnika na radu u skladu sa zakonom, propisima donesenim na osnovu zakona i kolektivnim ugovorom.

– Za poslodavca se uvode odgovarajuće obaveze, poput osiguranja radne opreme, preventivnih mjera, sredstava i opreme lične zaštite, obaveza upoznavanja s propisima iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, osiguranja radnog mjesta stručnog saradnika za sigurnost i zdravlje na radu, postavljanje odgovarajućih znakova upozorenja na opasnost – istakao je ministar Drljača.

Ovim zakonom, dodaje on, osigurava se i efikasno vršenje inspekcijskog nadzora i odgovarajuće mjere inspektora rada.

– Zakonsko rješenje o zaštiti na radu bilo je neophodno osavremeniti i uskladiti s nastalim promjenama te osigurati sistem pravila. Primjenom ovih pravila postiže se prevencija u nastajanju povreda na radu, oboljenja u vezi s radom, zatim posebna zaštita žena u vezi s materinstvom, mladih, invalida te očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi, kao i zaštita radne okoline – rekao je Drljača.

Related posts

Nema zastara, a ni kazni za dostavu dokaza o vlasništvu stana

MUP USK: Sve (manifestacije) će biti zabranjene dok pitanje migracija ne stavimo pod kontrolu!

Život u policijskoj državi BiH: Kad dođu po Vas…

Leave a Comment