Zagor slavi 60. rođendan: Fenomen iz stripova uz koje smo odrastali

Zagora ljudi doživljavaju na dva načina – ili ga vole ili ga ne mogu smisliti, kaže nam jedan od najuspješnijih regionalnih ilustratora Filip Andronik. No niko ne može osporiti njegovu popularnost, kao ni činjenicu da je od svog rođenja odgojio desetine generacija i zaljubio ih u strip.Sredinom juna 1961. godine Sergio Bonelli upoznao je svijet sa Zagorom, junakom sa sjekirom koji putuje uz vjernog pratitelja – debeljuškastog Meksikanca Chica. Zagor (poznat još i kao Patrick Wilding) je zapravo nadimak za ime “Za-Gor Te-Nay” (Duh sa sjekirom), dok je ime Meksikanca dosta duže i mnogi obožavatelji ovog stripa su vrlo ponosni što su zapamtili redoslijed i izgovor – Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales.

Od tada je u milionima primjeraka printano više od 700 brojeva pustolovnih i avanturističkih stripova o Duhu sa sjekirom, a ova priča stekla je posebnu popularnost u zemljama regiona. Najveći broj stripova nacrtao je Gallieno Ferri, čovjek koji je učestvovao u kreaciji prvog broja, ali na nekim brojevima radili su i mnogi drugi ilustratori iz svih dijelova svijeta.

Kako su Duh sa sjekirom i debeljuškasti Meksikanac osvojili svijet

Iako se smatra nekom vrstom superheroja, Zagor nema posebnih moći. Uz gotovo savršenu fizičku spremu se bori za pravdu i mir te se trudi štititi nemoćne i siromašne. U svim njegovim pustolovinama prati ga njegova desna ruka – Mali čovjek velikog trbuha. Prije nego je upoznao Zagora Chico je bio novinar, tajni agent, mornar, arheolog… Ovaj dio njegovog života obrađen je u specijalnim primjercima stripova pod nazivom “Chico Specijal”, koji je javnosti predstavljen 1979. godine.

“Chico stalno upada u nevolje nadmudrujući se s barmenima dok pokušava dobiti ručak ‘na kredit’. Dok je osnovna Zagorova misija da ostvari pravdu, Chico će nasmijati sve čitatelje, pa i samog Zagora. Nažalost, prva serija stripova o Chicu ugašena je zbog male potražnje, ali je upravo pokrenuta još jedna – vidjet ćemo šta će se s njom dogoditi”, kaže Alen Jehja iz Mostripa.

KLIX