Zadrugama 489.000 KM za zapošljavanje boraca

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je potpisao ugovore sa 28 zadrugara i predstavnicima devet zadruga o dodjeli ukupno 489.000 KM iz transfera budžeta FBiH namijenjenog zapošljavanju putem boračkih zadruga.

Za 95 aplikanata kroz tri faze odobreno 1,3 miliona KM

Ovo je treća grupa korisnika s kojima su tokom ove godine potpisani ovakvi ugovori. Kroz prethodne grupe su sredstva odobrena za ukupno 17 zadruga i 41 zadrugara

Dakle, za 95 aplikanata je, kroz tri faze, odobreno 1,3 miliona KM, a očekivani efekti su direktno otvaranje 100 novih radnih mjesta i, indirektno, kroz kooperante, još 1.000 novih.

Inače, po djelatnostima, od ukupno 95 ove godine potpisanih ugovora, 47 se odnosi na projekte u poljoprivredi, 18 na proizvodne djelatnosti, 19 na stočarstvo, a u 11 slučajeva riječ je o osnivanju boračkih zadruga.

Bukvarević je prilikom potpisivanja kazao da je transfer namijenjen boračkom zadrugarstvu samo dio mjera koje Vlada FBiH poduzima na povećanju ukupnog broja zaposlenih. Kako je precizirao, prema podacima iz ovog mjeseca, dosadašnje mjere Federalne vlade rezultirale su povećanjem broja zaposlenih za 27.700, uz istovremeno smanjenje broja onih koji traže posao u FBiH.

On je najavio nastavak ovakvog poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 
Izvor: Faktor