Zabranjen ulazak vozilima sa bh. tablicama na Kosovo

Vlada Kosova donijela je odluku o zabrani ulaska na Kosovo vozilima sa registarskim oznakama Bosne i Hercegovine, prenose agencije.

Kako su prenijeli prištinski mediji na albanskom jeziku, kosovske vlasti od četvrtka ne dozvoljavaju ulazak na Kosovo sa registarskim oznakama BiH, jer sa tom državom ne postoji sporazum u oblasti saobraćaja.

Zamjenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević potvrdio je Tanjugu kako je od danas zabranjen ulazak vozilima sa tablicama Bosne i Hercegovine na Kosovo.

„Na osnovu tumačenja Ministarstva spoljnih poslova Kosova, a uzimajući u obzir da vlasti BiH ne dozvoljavaju ulaz vozilima sa Kosova, kosovska policija dobila je instrukcije od MSP da od danas zabrani ulaz vozilima sa registarskim oznakama BiH“, rekao je Radojević agenciji Tanjug.

On je dodao kako će odluka vjerovatno važiti dok se ne postigne recipročni dogovor sa vlastima u BiH.

Kako su kazali iz policije za agenciju Srna, zbog primjene odluke vlasti iz Prištine na prijelazima su stvorene duge kolone kamiona.

Nekoliko vozila je vraćeno sa prelaza Merdare na putu Kuršumlija-Podujevo i sa prelaza Jarinje na putu Raška-Leposavić.

Problemi za privrednike

Bosna i Hercegovina je, uz Srbiju, jedina država regije koja nije priznala nezavisnost Kosova pa tako ne priznaje ni njegove dokumente, što u konačnici dovodi do situacije u kojoj je državljanima Kosova gotovo nemoguće otputovati u BiH, ali isti problem imaju i osobe sa bh. pasošem koji žele putovati na Kosovo jer je Priština uvela reciprocitet.

Priznavanje nezavisnosti Kosova u BiH sprečavaju zvaničnici bosanskih Srba, što je veći problem za ovu državu nego za Srbiju jer državljani Kosova i Srbije mogu nesmetano putovati iz jedne zemlje u drugu.

Zbog nereguliranih odnosa s Kosovom opetovano su se žalili bh. privrednici koji trpe velike štete jer im je gotovo nemoguće raditi na kosovskom tržištu uprkos velikom potencijalu koji su tamo prepoznali.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu
Prethodni članakSretan Dan državnosti!
Sljedeći članakStanje na cestama