Image default
Zdravlje

Zabraniti sve reklame koje pozivaju na mršavljenje!?

Prema Adweeku, ova politika je razvijena s američkim Nacionalnim udruženjem poremećaja prehrane i posebno će zabraniti poruke ili slike vezane za mršavljenje, svjedočenja u vezi s gubitkom kilograma, oglase koji ocrnjuju ili idealiziraju određene tipove tijela, reference na indeks tjelesne mase i proizvode koji tvrde da gubitak kilograma može biti postignut nanošenjem nečega na kožu.

Promjena politike kompanije ne odnosi se na korisničke profile, od kojih mnogi imaju milione sljedbenika, a i dalje promiču nezdrave poglede na izgled tijela i “dijetetsku kulturu”, s profilima posebno posvećenim “mršavim ljudima”, “tajnama mršavljenja” i “mršavljenju uopće”.

Uprkos širenju “dijetetske kulture” koja se već nalazi na Pinterestu, potez dolazi nakon što je kompanija otkrila da korisnici više traže “tjelesnu neutralnost”, “citate zdravog razmišljanja” i “prestanak ismijavanja određenih oblika tijela“. Broj pretraživanja za “umjetnost ilustracije ljubavi prema sebi” povećan je za 63 puta.

“Pinterest je važan za pružanje inspiracije. Kritični dio tog procesa otkrivanja je stvaranje sigurnog prostora za korisnike da se izraze, zbog čega smo ponosni što donosimo zabranu svih oglasa za mršavljenje, dijete i ismijavanje izgleda tijela”, rekla je Aya Kanai, voditeljica sadržaja za Pinterest, prenosi Nylon magazin.

Kao dio promjene, plus-size model i influencer Tabria Majors, Shiquita Hyman, Tiffan Ima i Alex Michael May dijelit će sadržaje o neutralnosti izgleda tijela.

“Razgovori o neutralnosti tijela koji se sada odvijaju na mreži sjajan su način da se promovira prihvaćanje, ali i dalje vidimo neželjenu razmjenu poruka o našim tijelima”, rekla je Majors u izjavi.

“Od čarobnih tableta za mršavljenje, do ekstremnih planova prehrane i slika koje ismijavaju punija tijela, teško je pobjeći od ovih štetnih poruka koje svakodnevno izazivam. Zato sam tako sretna što se udružujem s Pinterestom u njihovim naporima da postanu prva velika platforma koja zabranjuje sve oglase s porukama i slikama mršavljenja”, kazala je plus-size manekenka.

Related posts

Vodič za ubod krpelja i kako ga spriječiti

Biometeorološka prognoza

60% hrane koju jedemo je genetski modificirano

Leave a Comment