Image default
TehnologijaZdravlje

Zaboravite na GMO, sada je to bioinžinjering!

Bioinžinjering je termin za koji se Ministarstvo poljoprivrede u Americi (USDA) odlučilo kada je riječ o obilježavanju hrane koja sadrži genetski modifikovane organizme.

Za portal savjetnici.info pripremio i obradio: Munib Prošić dipl.ing.agr

Posebno treba naglasiti da je:

“Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH utvrdilo da se genetski modificirani organizmi svrstavaju u kategoriju sumnjivih – mešbuh proizvoda i kao takvi se ne mogu koristiti za ishranu ljudi i životinja čije su meso proizvodi dozvoljeni – halal”.

  Ovo pitanje je razmatrano na temelju zahtjeva Agencije za certificiranje halal kvalitete i predloženog stručnog mišljenja o GMO.

GMO su rezultat biotehnologije, odnosno primjene genetskog inženjerstva kojim se mijenjaju određene karakteristike živih bića, a s ciljem postizanja “boljeg kvaliteta i kvantiteta”.

Faksimil ove fetve je objavio i “Preporod”, zvanično glasilo IZ u BiH.

Fetva se podudara s informacijama da genetski modificirana hrana
  u Bosnu i Hercegovinu ulazi na mala vrata.

To se može zaključiti iz odluke Agencije za sigurnost hrane, koja je dozvolila da se za potrebe prehrane stoke dozvoli uvoz genetski modificirane soje.

Obrazloženje je, navodi se, suša koja je pogodila regiju tokom prošlog perioda i nedostatak hrane za životinje, čime su direktno ugroženi proizvođači mesa, mlijeka i jaja.

USDA-Služba poljoprivrednog marketinga je navela novi nacionalni obavezni standard o obilježavanju hrane za bioinženjersku ili BE hranu.

Ovo pravilo će zahtijevati od proizvođača hrane, uvoznika i drugih subjekata koji obilježavaju hranu za maloprodaju da otkriju informacije o BE hrani i BE prehrambenim sastojcima.

Ovo pravilo ima za cilj da obezbijedi obavezan jedinstveni nacionalni standard za otkrivanje informacija potrošačima o BE statusu. Upotreba ove riječi mora biti u potpunosti implementirana od strane velikih i malih proizvođača hrane do 21. 01. 2022. godine.

Pravila jasno pokazuju da ovakvi proizvodi namjenjeni za ljudsku potrošnju moraju imati vidljive etikete i biti obilježeni na jedan od nekoliko načina:
-tekst,
-simbol,
-elektronska ili
-digitalna veza,
_i / ili tekstualna poruka sa dodatnim opcijama dostupnim malim proizvođačima hrane ili za male male pakete.

Koja hrana će se hrana etiketirati, a koja ne?

Bioinženjerske namirnice koje će od sada biti označene (bilo da se radi o cijeloj hrani ili o sastojcima koji se nalaze u proizvodu) kao što su: -lucerka,
-neke sorte jabuka,
-kanola,
-kukuruz,
-pamuk,
-neke sorte patlidžana,
-sorte papaje otporne na virusne prstenove,
-ananas i to sorte ružičastog mesa,
-krompir,
-određena vrsta lososa,
-soja,
-tikva i
-šećerna repa.

Ipak postoje i određeni izuzeci, odnosno hrana koja uprkos svom porijeklu neće biti etiketirana kao GMO.

  • Proizvodi koji potiču od životinja koje jedu GMO hranu neće biti etiketirana kao bioinženjering. Na primjer, ako je koka koja je izlegla jaja hranjena GMO hranom, jaja ne moraju biti označena bioinženjeringom.
  • Hrana za kućne ljubimce se takođe neće etiketirati, jer pravilo obuhvata hranu koja je namijenjena samo za ljudsku potrošnju.
  • Hrana koja se poslužuje u restoranima, kafeterijama, barovima, prostorijama za ručanje, kioscima ili se služi u drugim objekatima za pripremanje hrane, takođe, neće biti etiketirana.
  • Veoma mali proizvođači hrane, oni čiji su godišnji prihodi manji od 2,5 miliona dolara, neće morati da etiketiraju hranu.

Related posts

Može li reakcija našeg imuniteta biti uzrok kroničnog umora?

Ne nasjedajte na običnu reklamnu laž o detoksikaciji!

Autizam: Znakovi upozorenja koje bi svaki roditelj trebao znati

Leave a Comment