Znate li za što je sve dobar limun

Dokazano je kako ima puno blagodati kad su u pitanju tretmani ljepote.

Svi smo čuli da je limun voće bogato ljekovitim kemijskim spojevima koji ne pojačavaju samo imunitet, nego mogu spriječiti određene promjene u stanicama koje bi kasnije mogle dovesti do raka. U nastavku slijedi nekoliko razloga zašto redovno konzumirati limun i za što je sve dobar.

Za portal www.pravisavjeti.info: Doktor u kući

Svakodnevno je preporučeno unositi voće i povrće da bi ojačali organizam i tako ga učinili manje podložnim raznim napadima i bolestima. Na popisu raznih namirnica koje bi trebali često konzumirati svoje je mjesto pronašao i pvaj vrijedan citrus.

Pokazalo se da je odličan za brojna zdravstvena stanja, pa tako ne treba zaboraviti na jutarnje mučnine, staračke pjege, masnu kožu, proširene vene, akne, upalu grla, žgaravicu, suha usta, kurje oko itd.

Nekada se jeo kako bi se spriječila pojava skorbuta, bolest do koje je dolazilo zbog manjka vitamina C. Danas kad je prehrana obogaćena C vitaminom, jasno je kako više ne postoji opasnost od skorbuta, ali to ne znači da limun ne može pomoći kad su u pitanju teška zdravstvena stanja ili prehlade.

Ako ste prehlađeni, osjećat ćete se bolje zahvaljujući važnom vitaminu, jer će u organizmu doći do smanjenja razine histamina, spoja koji potiče začepljenost nosa.

Ako imate bubrežne kamence pomoći će limunska kiselina, koja ne samo što smanjuje izlučivanje kalcija, nego sprječava nastanak kamenčića. Bit će dovoljne 2 l limunade svaki dan sa što manjom količinom šećera.
Koristite sigurne dobavljače limuna…

Koricu limuna možete iskoristiti za više toga, pa je tako odlična i za jačanje vena. Unutar korice se nalaze bioflavonoidi koji ojačavaju kapilare kao i stijenke te sprječavaju nastanak proširenih vena kao i bolove.

Unutar korice nalazi se još jedan sastojak kojeg ne treba zaboraviti poznat kao limonen. Pored toga što potiče jetru da iz krvi ukloni moguće kancerogene tvari, isto tako pomaže razbiti estrogen na manje dijelove, a što ne treba zanemariti jer se visoke količine estrogena povezuju s povećanim rizikom dobivanja raka dojke.

Čaj od limuna isto će tako pomoći smanjiti opasnost dobivanja raka. Do zaključka se došlo na temelju istraživanja, gdje se pokazalo da je kod svih koji su redovito konzumirali crni čaj kao i oni koji su u čaj dodavali važan citrus, bila smanjena opasnost od dobivanja određenog raka kože.

Najvjerojatnije objašnjenje je pojačavanje djelovanja enzima S-transferasa koji potiče oslobađanje organizma od spojeva koji bi mogli uzrokovati rak.

Za što je sve dobar limun osim za liječenje brojnih bolesti? Dokazano je kako ima puno blagodati kad su u pitanju tretmani ljepote. Nanosi li se dovoljno često na staračke pjege s vremenom će nestati, a možete ga nanijeti i na akne kako bi brže zacijelile.

Želimo vam sve najbolje vaš portal PRAVI SAVJETI.info