Image default
Arhiva

Za poboljšanje konkurentnosti u peradarstvu 600.000 KM

Predstavnici 11 organizacija iz sektora peradarstva BiH i Projekta razvoja tržišne poljoprivrede /Farma dva/ potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava od oko 600.000 KM, s ciljem poboljšanja konkurentnosti u ovoj grani.

Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, a sami dobitnici granta će uložiti oko milion KM.

Ugovor su potpisali udruženje “Zajednica živinara Republike Srpske” iz Srpca, poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, te kompanije “Farmavit” iz LJubinja, “Kiko” iz Bijeljine, “Agromiks” iz Doboja, “Avis DM” iz Srpca, “Andrić farm” iz Pelagićeva, “Madi” iz Tešnja, “Brovis” iz Visokog i “Poljovet” iz Gradačca.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je peradarstvo u BiH perspektivno, što pokazuje podatak da je u 11 mjeseci lani pokrivenost uvoza izvozom iznosila 174 odsto i veća je za osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

On je istakao da se dosta očekuje od izvoza peradi u EU, te podsjetio da su četiri kompanije iz BiH zadovoljile uslove.

“Kancelarija za veterinarstvo BiH će odobravati ostalim kompanijama izvoz, ukoliko zadovolje propisane uslove”, rekao je Vasić novinarima u Sarajevu, te izrazio nadu da će razvoj peradarstva smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH.

Endru Bigl, direktor Ekonomskog odjeljenja Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, koja zajedno sa Vladom Švedske finansira Farma dva projekat, čestitao je dobitnicima bespovratnih sredstava, dodavši da su oni dokaz ulaganja dodatnih napora i vizije kako dalje ulagati u ovaj saktor.

“Kroz Farma dva projekat USAID je identifikovao peradarski sekor koji ima veliki potencijal za rast”, istakao je Bigl, te dodao da se još dosta toga mora uraditi da bi postao unosna djelatnost za proizvođače i za prerađivače.

Predstavnik “Zajednice živinara Republike Srpske” Nebojša Rakić rekao je da peradarstvo zaslužuje da bude finansirano preko ovog projekta, na osnovu veličine proizvodnih kapaciteta, tehnologije, te ostvarenih proizvodnih rezultata.

Prema njegovim riječima, izvoz u EU veoma je značajan za peradarski sektor BiH, isto kao i grant sredstva, koja će biti uložena za unapređenje tehnologije, a sve u skladu sa propisima Unije.

Related posts

Pazite na poremećaje prehrane kod djece

SAVJETNICI

GMO je oko nas

SAVJETNICI

Pustili smo BANKE da propadnu, uhapsili bankare i spasili zemlju

SAVJETNICI

Leave a Comment