Za ovoliku ljekovitost maslinovog ulja niste znali. Šta su istraživači otkrili na ostrvu Krit?

Nadnaravna svojstva maslinovog ulja:

Za ovoliku ljekovitost maslinovog ulja niste znali.

Šta su istraživači otkrili na ostrvu Krit?

“Unosite ulje (u organizam) i mažite se njime“

Uzvišeni Allah dž.š. se u K ur'anu zaklinje maslinom:

والتين والزيتون. وطور سينين

„Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore.“

Istraživači su u posljednje vrijeme došli do zadivljujućeg otkrića – kod stanovnika ostrva Krit zabilježena je najmanja stopa srčanih bolesti i raka u svijetu.

Još više je začudila činjenica da stanovnici tog ostrva konzumiraju ulje više od bilo kojeg drugog naroda, doduše maslinovo.

Oko 33% kalorija koje dnevno unose potiču od maslinovog ulja. Kakve veze ima maslinovo ulje sa time?

Šta misli savremena medicina o toj vezi? Kakav uticaj to ulje ima na srce i holesterol?

Šta kažu zapadni ljekari o maslinovom ulju?

Dr. Vilijem Kastli, direktor poznate “Framingham” studije, kaže: “Samo je jedno ulje tokom historije steklo reputaciju kao korisno – to je maslinovo ulje.

To ulje su konzumirale mnoge generacije, odlikujući se punim zdravljem i veoma rijetkim slučajevima srčanih udara.

Ta reputacija, koja obilato govori o koristima maslinovog ulja, uliva nam potpuno povjerenje u to ulje i njegovu djelotvornost.”

Dr. Ehrins sa njujorškog univerziteta Kolfor kaže: “Potpuno nam je jasno da je to što stanovnici bazena Sredozemnog mora konzumiraju maslinovo ulje kao osnovni izvor masti u ishrani osnovni uzrok rijetke pojave bolesti koronarnih arterija kod njih.”

Dr. Kastli ukazuje na pozitivne posljedice upotrebe maslinovog ulja u sredozemnom bazenu govoreći: “Iako ljudi iz sredozemnog bazena konzumiraju neke zasićene (loše) masti zastupljene u ovčijem mesu, kajmaku, masti i siru, oni ipak kod kuhanja uglavnom koriste maslinovo ulje. Radi toga, bolesti koronarnih arterija su veoma rijetka pojava kod njih” .

On također kaže: “Najbolji način kuhanja hrane i spravljanja jela jeste uz pomoć maslinovog ulja kao osnovnog sredstva, uz smanjenu upotrebu kukuruznog ili suncokretovog ulja. Tijelu je potrebna veoma mala količina ova dva ulja.” Maslinovo ulje je bogato nezasićenim mastima.

Dr. Trivisan sa Njujorškog univerziteta je nabrojao koristi maslinovog ulja u studiji koju je objavio u časopisu JAMA 1990. godine: “Savremena istraživanja su potvrdila korisne aspekte maslinovog ulja u bolestima koronarnih arterija. Iako se istraživanje bazirala prvenstveno na masti u krvi, mnoge naučne studije su ukazale na učinkovitost maslinovog ulja kod šećerne bolesti i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom”.

Savremena naučna istraživanja

Sve do 1986. godine medicinske knjige su govorile da maslinovo ulje ne utiče na holesterol u krvi – niti ga smanjuje, niti povećava. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da ovo ulje smanjuje holesterol u krvi. I ne samo to, već da ne utiče na smanjivanje korisnog holesterola u krvi. Naučno je dokazano da je sa smanjivanjem nivoa holesterola smanjena i opasnost od srčanog udara.

Studija koja je 1990. godine objavljena u poznatom američkom časopisu JAMA pokazuje da su slučajevi povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i holesterola smanjeni kod onih koji redovito konzumiraju maslinovo ulje. Ova studija je sprovedena na više od hiljadu ljudi.

Maslinovo ulje i povišeni krvni pritisak

Dr. Vilijams sa Stanford univerziteta je sproveo istraživanje na 76 osoba koje ne boluju od nikakvih srčanih bolesti kako bi otkrio uticaj maslinovog ulja na krvni pritisak. Došao je do otkrića da je krvni pritisak primjetno smanjen kod onih koji upotrebljavaju maslinovo ulje u svojoj svakodnevnoj ishrani. Smanjenje krvnog pritiska je bilo evidentno kod onih koji su dnevno uzimali 40 grama maslinovog ulja.

Maslinovo ulje i dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest se javlja usred smanjenja ili prestanka lučenja insulina iz pankreasa. To dovodi po povećanja nivoa šećera u krvi. Američko društvo dijabetičara preporučuje ovim bolesnicima da primjenjuju dijetu u kojoj će masti činiti 03 % kalorija, s time da zasitne masti (poput životinjskih) ne prelaze 10 %, a da ostalo bude maslinovo, kukuruzno i suncokretovo ulje.

Ustale koristi maslinovog ulja

Poznata farmaceutska enciklopedija Martindl navodi da maslinovo ulje ima ugodno i blago djelovanje, te da djeluje protiv zatvora

Maslinovo ulje omekšava upaljene površine na koži, a koristi se i za razmekšavanje kože stvrdnute uslijed ekcema ili pljuskavica.

Zar Božiji Poslanik i nije rekao: “Prismačite s maslinovim uljem . . . i mažite se njime” (Sahih Džami’ Es-Sagir, 18). A Uzvišeni Allah za maslinovo drvo kaže da je blagoslovljeno:

…يوقد من شجرة مباركة زيتونة لاشرقية ولاغربية…

„… koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim . . .“ (En-Nur, 35)

Blagoslovljeno drvo koje daje blagoslovljeno ulje – blago onome ko iskoristi te blagodati

Izvor: ﺣﺴﺎﻥ ﺷﻤﺴﻲ ﺑﺎﺷﺎ

Obrada: Almir Kusur, za portal lijecenje-fitoterapijom