Image default
Arhiva

Za otkup domaćeg voća i povrća ove godine izdvojeno 12 miliona KM

Ove godine Klas d.d. Sarajevo otkupio je je 2.000 tona maline, što je gotovo 100% povećanje u odnosu na prošlu godinu. Otkupljeno je također i 100 tona drugog jagodičastog voća, kao i 10 tona gljive. Također u okviru AS GROUP u okviru koje poslije i Klas, otkupljeno je oko 3.000 tona različitog povrća, te 1.500 tona voća. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg otkupa je 12 miliona KM.

– Veliki prostor i šanse postoje u oblasti proizvodnje i otkupa žitarica, prije svega pšenice. Naše godišnje potrebe samo za pšenicom su oko 90.000 tona. Naša Grupacija ima potrebe za primarnim poljoprivrednim proizvodima oko 50 miliona KM. I ranije smo naglašavali da smo spremni sve naše potrebe probati zadovoljiti kod domaćih proizvođača – izjavio je za banjalučke Nezavisne novine Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS GROUP.

Hrvić je istakao kako se u segmentu žitarica može puno više uraditi.

– Ovdje je potreban angažman državnih institucija koje bi strateški razvijale proizvodnju, zajedno sa ratarima, ali i kompanijama kao što je naša. Ogromne su šanse Bosne i Hercegovine kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane. Mi smo lider u proizvodnji hrane, imamo kvalitet, kapacitete i brandove. Zato smatramo da su se konačno stvorili uvjeti da Bosna i Hercegovina značajno smanji uvoz hrane i da prestane biti ovisna o stranim proizvođačima.

Prije rata Bosna i Hercegovina je većim dijelom pokrivala svoje potrebe za hranom iz vlastitih resursa, i uvozila je samo 20% od svojih potreba. Danas uvozimo 80% naših ukupnih potreba, što je više od 2 milijarde KM. Zamislite kakav bi razvoj mogao biti generisan kada bi 1 milijarda KM ostala u Bosni i Hercegovini, tj. kada bi makar pola naših potreba za hranom zadovoljavali iz vlastitih resursa – kazao je Hrvić.

Related posts

Rođen kao Dawood Ibrahim Khan, mediji tvrde Trump je Pakistanac!

Akos.ba i Institut Yunus Emre vam poklanjaju strip “Ep o Čanakkaleu”

Interviju – Edina Bilajac, najbolja medicinska sestra u Finskoj, KANDIDATKINJA ZA PARLAMENT HELSINKIJA

Leave a Comment