Image default
Arhiva

Yunus Emre u Mostaru dodijelio 38 certifikata za znanje turskog jezika i pokrenuo učenje na daljinu

Za uspješno učenje turskog jezika, polaznicima kurseva iz kategorija A1, A2 i B1 večeras je u prostorijama Instituta Yunus Emre u Mostaru, uz prigodnu svečanost, upriličena dodjela 38 certifikata, čime je završen jedan ciklus kurseva, nakon kojeg se novi ciklus kurseva očekuje s još većim broj kandidata koji žele učiti turski jezik.

 

 

FOTO: AA
 Čestitavši svim kandidatima na stečenim certifikatima, direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru, Yunus Dilber, naglasio je kako je svaki certifikat za stečeno znanje turskog jezika potvrda stečenog znanja polaznicima, ali ujedno i potvrda potrebe kurseva turskog jezika u Mostaru za koji vlada sve veći interes, javlja Anadolu Agency (AA)..

– Mi ovom ceremonijom završavamo jedan ciklus u kojem je određeni broj učenika ostvario pravo da dobije certifikat za poznavanje turskog jezika – kazao je Dilber.

On je naglasio kako su najbolji kandidati, kroz učenje turskog jezika, imali priliku sudjelovati u ljetnoj školi i boraviti mjesec dana u Turskoj, gdje su upoznali jezik i kulturu Turske na poseban način.

– Mira Isić je jedna od učenica koja polaže naše kurseve, ove godine osvojila stipendiju Vlade Republike Turske – ističe Dilber, navodeći kako joj je u Turskoj omogućen četverogodišnji studij psihologije. Također je izrazio nadu da će još više učenika iz srednjih škola imati ovakvu priliku da uče na univerzitetima u Republici Turskoj.

– Stipendije nisu ograničene samo na učenike srednjih škola, te se nadamo da će i oni koji završavaju fakultete imati priliku da nastave svoje obrazovanje u Turskoj na brojnim master studijima, a oni koji su završili master da će nastaviti s doktoratom u Turskoj – kazao je Dilber.

Profesor Nedžad Peco ističe kako je interes za učenje turskog jezika znatno u porastu, te da je prije početka novog ciklusa za početnike već prijavljeno 40 kandidata.

– Među prijavljenim imamo sve dobne skupine građana od osnovnoškolaca do penzionera, tako da ćemo za polaznike oformiti tri grupe – kaže profesor Peco za Anadolu Agency (AA).

Prvi stupanj turskog jezika uspješno je svladao Igor Božović i jako je ponosan certifikatom za stečeno znanje jer, kako kaže, jezik je teži nego što je mislio.

– Supruga i ja smo upisali tečaj turskog jezika iz razonode i želje da nešto novo naučimo, jer oboje volimo jezike. Što je izuzetno značajno, moram reći kako vidim da mladi ljudi već imaju prilike i koriste ovo znanje. Neki od kolega iz moje grupe su uspjeli dobiti stipendije, neka doškolovavanja i seminare izvan zemlje na račun poznavanja turskog jezika. Dakle koristi za mlade ljude itekako – kaže Božović.

Zbog velikog interesa za učenje turskog jezika i zbog želje Instituta Yunus Emre u Mostaru da se polaznicima omogući što kvalitetnije znanje, ove će godine stići novi profesor turskog jezika iz Ankare, a pokrenuto je i učenje turskog jezika na daljinu.

Oni koji žele, a ne mogu se iz bilo kojeg razloga pridružiti kursu turskog jezika, od danas imaju priliku posjetiti web stranicu Instituta Yunus Emre i pronaći polje za učenje turskog jezika na daljinu, te usvojiti znanje, ali i certifikate za stečeno znanje jezika.

faktor.ba

Related posts

Najbolji napadački tandem Edin Džeko i Mohamed Salah

SAVJETNICI

Extremni Ante o ekstremistima u BiH

SAVJETNICI

Turski stručnjaci pomažu restauraciju pisane arhivske građe u BiH

SAVJETNICI

Leave a Comment