Image default
Arhiva

Vremenski bilten

Period veoma niskih temperatura nastavlja se širom Bosne i Hercegovine. Nakon što je juče u našoj zemlji došlo do drastičnog pada temperatura, širom BiH jutros su zabilježene još niže temperature nego dan ranije.

Prema podacima kojima raspolaže Federalni hidrometeorološki zavod u Sarajevu i Bugojnu je u ranim jutarnjim satima izmjereno čak i do -26 stepeni, zatim u Han Pijesaku i Zenici -24 u Banjaluci je zabilježeno i do -15, dok je u Tuzli bilo -19.
U Ivan Sedlu i Doboju -22, Čemerno i Bijeljina -20, Srebrenica – 18, Sanski Most -16 stepeni Celzija.

Najniža temperatura je izmjerena na Sokocu čak -28 stepeni, što ga ujedno čini i najhladnijim mjestom u zemlji. Za područje Višegrada i Foče izdato je crveno upozorenje zbog ekstremno niskih temperatura.

Veoma hladno i oblačno vrijeme preovladavat će i danas u našoj zemlji, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Na sjeverozapadu Bosne preovladavat će pretežno oblačno vrijeme, povremeno i ponegdje sa slabim snijegom.

U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar na zapadu Bosne, umjeren do pojačan, sjeveroistočni, a u ostatku Bosne slab zapadni i sjeverozapadni.

U Hercegovini, umjerena do pojačana, bura. Dnevne temperature od -12 do -6, na jugu od -5 do 0 stepeni.

Sutra je već najavljen blagi rast temperatura te prestanak “sibirskog vala”, mada se građanima preporučuje da budu na oprezu i da paze na niske temperature koje mogu imati posljedica po zdravlje.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko -10 stepeni.

Nastavlja se razdoblje nepovoljnijih biometeoroloških prilika.

Stabilnije vrijeme, uz više sunca, ugodno će djelovati na većinu ljudi, ali će izrazito niske temperature i dalje predstavljati najveći problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare.

Neophodno je povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, osobito tokom jutra i večeri, te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima.

 

Related posts

Novosti u pčelarenju. Pomor pčela

SAVJETNICI

Migranti u Njemačkoj su nezamjenjivi

SAVJETNICI

U BiH vidimo snažan ekonomski rast!

SAVJETNICI

Leave a Comment